Eğer hipotiroidi tanısı aldıysanız yalnız değilsiniz. Dünya genelinde 12 yaş ve üzeri her 100 kişiden yaklaşık 5 kişide hipotiroidi var. Bu kişilerin çoğunluğu orta yaş kadınlar olmakla birlikte, hipotroidi hastalığı her yaştan insanı etkileyebilir.
İçindekiler
Hipotiroidi nedir?
Hipotiroidi, tiroid hastalıklarının tiplerinden biridir. Tiroid bezi, yeterli metabolizmayı sağlayacak kadar tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkar. Tüm dünya ülkelerinde, Hashimoto Hastalığı hipotiroidinin en yaygın nedenidir. Hashimoto hastalığı olan kişilerde tiroid bezi iltihaplanır çünkü bağışıklık sistemi tiroid bezine vücudun tehlikeli bir istilacısı gibi (bir virüs, bakteri veya diğer mikroplar gibi) saldırır. Sonuç olarak tiroid bezi daha az tiroid hormonu üretir.
Daha seyrek olarak, hipotiroidi beslenme kaynaklı olabilir. İyot eksikliği hipotiroidi oluşturabilir çünkü iyot, tiroit hormonu üretimi için kritik bir besin öğesidir.
Hipotiroidi belirtileri nelerdir?
Hipotiroidi olan kişiler, soğuk hava koşullarına daha duyarlı olabilir, yorgunluk hissedebilir, düşünme ve konsantrasyon zorlukları çekebilir. Hafif kilo alımı, kuru cilt, saç dökülmesi, kas krampları ve ağır veya düzensiz menstruasyon görürler. Bu işaretler ve belirtiler başka bir rahatsızlığın sonucu da olabilir. Bu nedenle hekiminize başvurmanız gerekir. Hekiminiz; fiziksel bir muayene yapacaktır ve tiroidinizin durumunu ve işlevini kontrol etmek için sizden bazı biyokimyasal testler yaptırmanızı isteyecektir.
Güzel olan haber şu ki; hipotiroidi yönetilebilir bir rahatsızlıktır. Hipotiroidi teşhisi konduktan sonra hormon ve ilaç düzeylerinizi düzenli olarak izlemek için hekiminizle birlikte çalışacaksınız. En yaygın tedavi, azaltılmış hormon üretimini desteklemek için ilaç (genellikle sentetik hormonlar) almaktır. Bu tedavi sonrasında birçok kişi sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam ediyor.
Hipotiroidizmle başa çıkmak için 7 İpucu
Hekiminiz tarafından önerilen ilaç tedavisine ek olarak, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz, hipotiroidinin yönetimi için kritik öneme sahiptir.
1. Hekiminize ve diyetisyeninize gereken bilgileri verin: Herhangi bir diyet takviyesi alıyorsanız, hekiminize ve diyetisyeninize söyleyin. Bazı bitkiler ve diyet takviyeleri tiroid ilaçlarının çalışma şeklini olumsuz etkileyebileceğinden bu bilgi önemlidir.
2. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayata geçirin: Kilo alma ve kilo verme zorluğu burada ortak endişelerdir. En iyi seçenek; meyveler, sebzeler, bitkisel protein kaynakları, balık ve tam tahıl ürünlerden oluşan kalp dostu bir beslenme programına odaklanmaktır. Tükettiğiniz yiyeceklerin sağlıklı olması yanında, porsiyon boyutlarının farkında olun. Örneğin 1 mandalina 50 kalori iken, 10 mandalinanın 500 kalori enerji vereceğini unutmayın.
3. İyot alımınıza dikkat edin: Birçoğumuz yiyecek ve içeceklerden yeterince iyot alırız, özellikle de iyotlu tuz şeklinde. Balık ve deniz ürünleri doğal olarak iyot açısından zengindirler. Diyetten yeterli miktarda iyot alamayan az sayıdaki azınlıktaysanız ve brüksel lahanası, karalahana, beyaz lahana, karnabahar ve turpgil sebzelerden bol miktarda yerseniz bu tiroid fonksiyonunuzu olumsuz yönde etkileyebilir. Bununla birlikte yeterli iyot alanlarda bu sebzelerin tüketimi için bir endişe yoktur.
4. D vitamini düzeyiniz önemlidir: Hashimoto kandaki düşük D vitamini seviyeleri ile bağlantılıdır. Güneş ışığına maruz kaldığınızda vücudunuz D vitamini yapabilse de; yağlı balık, yumurta, süt ve mantar gibi D vitamini yüksek yiyecekler tercih ettiğinizden emin olun.
5. Fiziksel olarak aktif olun: İlginizi çekebilecek ve sürekliliğini sağlayabileceğiniz egzersizler yapın. Spor salonuna gidebilir, açıkhavada tempolu yürüyüşler yapabilir veya dans dersi almayı deneyebilirsiniz. Egzersiz sadece kilo kontrolü için değil aynı zamanda sağlıklı hormon seviyelerinin korunmasına, kalbinizin sağlıklı kalmasına ve depresyon, kaygı ve yorgunlukla mücadele etmenize yardımcı olabilir.
6. Kendinize iyi davranın: Elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı bilin. Kendinizi olduğu gibi kabul edin. Olumlu düşünme sizi motive eder ve mutlu olmanıza yardımcı olabilir.
Unutmayın, ilk adım, tiroid işlevinizi değerlendirmek ve uygun tedaviyi belirlemek için nitelikli bir hekimle birlikte çalışmaktır. Sonrasında diyetisyeniniz ve gerekirse spor uzmanınız ile birlikte yaşam şeklinizi değiştirmek hipotroidi ile baş edebilmenin en iyi yoludur.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!