Sessiz çalışma sessiz istifanın ayak sesleri olabilir…
Sosyal medyada da gündemden düşmeyen sessiz çalışma terimi ‘İşten çıkarılmayacak ölçüde iş yapmak’ anlamına gelmektedir. ‘Ne kadar ekmek o kadar köfte’ düşüncesiyle iş yapan çalışanlar verilen görevinin dışında iş yapmaktan sorumluluk almaktan ve mevcut sorunu işvereniyle paylaşmaktan kaçınırlar. Özellikle pandemi dönemi ve sonrasında çalışma yaşamımızda büyük değişimler yaşandı. İnsanların düşünce şekilleri ve beklentileri değişti. İşten çıkarmaların artış gösterdiği bu dönemde işverenler kadar çalışanlar da epey mağduriyet yaşadı.
Peki neden istifa değil, sessiz istifa ?
Çalışanlar işsiz kalıp ekonomik sıkıntı çekmek istemedikleri ve yeni bir iş bulamadıkları için istifa etmek yerine sessiz istifayı tercih ediyorlar. Çalışma şartlarının zorlaşması, iş tanımı dışında iş yüklenmesi, maddi kazancın düşüklüğü, iş verenin ve diğer çalışanların kişi üzerinde yarattığı baskı, ailelerine ve kendilerine yoğun iş temposundan dolayı zaman ayıramamak, gittikçe azalan motivasyon ve artan iş yükünün arasında sıkışıp kalan çalışanların çözümü sessiz istifada bulmasına neden oluyor. Çalışanın iş yerinde emeklerinin karşılığında hiçbir şekilde takdir görmemesi, görmezden gelinmesi ve sürekli otoriter bir yaklaşımla işverenin kendi isteklerini dayatması da sessiz istifanın nedenleri arasındadır.
Sessiz istifada çalışanlar;
- Mesai saatlerine uymama
- İşverenden kaçma, sorunu paylaşmama
- Ekip çalışmasına uyum sağlamama
- Sorumluluk almak istememe
gibi tutum ve davranışlar gösterirler.
Sessiz istifa, iş yerinde yapılan işin kalitesini düşürmekte ve verilen görevlerin zamanında bitmemesinden dolayı işverene de bir hayli zorluk çıkarmaktadır. Sessiz istifayı bir tehdit olarak gören işverenler de sessiz işten çıkarma yoluna giderek iş yerinde kazan kazan durumunun tam zıttı olarak tanımlayabileceğimiz ‘kaybet kaybet’ durumuna yol açıyor. Herkesin bu kadar sessiz olduğu bir ortamda sağlıklı iletişim mümkün olabilir mi? İletişimin olmadığı yerde sorunların artması biliyoruz ki gerek iş hayatında gerekse özel hayatta ciddi sorunlar yaratmaktadır.
İşveren için kurumun profesyonel kimliğine ve maddi kazanca zarara sebep olurken, sessiz istifayı tercih eden çalışanlar da aslında çalıştıkları kurumdan çok kendilerini zora sokmaktadır. Amaçsız bir iş hayatı, düşük motivasyon, yükselmeye karşı inancın olmayışı kişide bedensel ve zihinsel bir çok hastalığın oluşma riskini taşımaktadır.
‘Sessiz İstifa’yı engellemek için; işverenin çalışanlarını dinlemeye ve gerektiğinde destek olmaya açık olması, çalışma sürelerinin sürekli olarak uzamaması, iş veren ve çalışanlar arasındaki sınırların net olarak belirlenmesi, terfi düzenlemelerinin iş veren ve çalışanın ortak beklentileri doğrultusunda yapılması, çalışanın bedensel ve zihinsel sağlığını gözeten mola zamanlarının olması ve çalışan emeğinin maddi manevi karşılığını sağlanabilmesi sessiz istifanın önüne geçebilir.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!