Psikolojik bir rahatsızlık olarak nitelendirilen bu sendromda kişi depresyon hastalarının belirtilerinden bazılarını gösterir. Her cinsiyetten ve meslekten insanın yaşayabileceği bu hastalık özellikle iş hayatında yoğun tempoda çalışan kişilerde çok sık rastlanmaktadır.
Tükenmişlik sendromunun duygusal, fiziksel ve zihinsel semptomları mevcuttur.
Bunlar; umutsuzluk, boşlu hissi, sinirlilik, kalp çarpıntısı, uyku problemleri, enerjide düşüklük, düzensiz beslenme, alkol ve sigara kullanımında artış, saldırgan davranış ve iş hayatında sık sık hata yapma şeklinde görülür. Kişinin mesleki motivasyonu düşer ve iş yerine ve yöneticisine olan güveni azalır. Eve iş getirme, işe sık sık geç gelme gibi davranışlar görülür.
Tükenmişlik Sendromu Neden Olur ?
Kişinin sorumluluklarının artması ve bunları sıralamakta, önem sırasına göre sıralandırmada zorlanması, iş hayatında kişinin mesleki rolünde belirsizlik yaşaması ve yaptığı işin anlamsız gelmesi, ‘hayır’ diyemediği için kaldırabileceğinden çok fazla sorumluk alması ve bunların üstesinden gelememesi ve mükemmeliyetçi yapı kişinin ciddi boyutta Tükenmişlik sendromu yaşamasına neden olmaktadır.
Tükenmişlik Sendromu Yaşıyor musunuz ?
Tükenmişlik sendromu yaşayan kişiler önce duygusal alarak yorgun ve tükenmiş hissederek içe kapanırlar. Sonrasında ise başkalarının konuşmalarına, beklentilerine karşı duyarsızlaşmaya, işini sahiplenmemeye başlarlar. Nezaketsiz ve agresif tavırlar içerisinde olabilirler. Son aşamada kişiler kişisel başarılarında düşüş yaşayarak kendilerini yetersiz ve değersiz hissederler.
Teşhis ve Tedavi ?
Tükenmişlik Sendromu yaşayan kişiler kendilerini çaresiz ve üçsüz hissediyor oldukları için destek istemek, terapiye gitmek onlar için kabullenmesi zor bir durum haline gelecektir. Bu durumda kişinin çevresinin özellikle aile üyelerinin yaşadığı süreçle ilgili farkındalığının olması ve tedaviye yönlendirmesi son derece önemlidir. Bunun yanı sıra Tükenmişlik(burn-out) sendromundan korunmak ve semptomları en aza indirebilmek için;
- Kişinin sorun odaklı değil çözüm odaklı yaklaşım
- Zaman yönetimi
- “Hayır” diyebilmek
- Hobi edinmek
- Sosyal hayatın aktif olması kişinin iyileşme sürecine büyük katkı sağlayaktır.
- İş yerinde ılımlı, iletişime açık ve adil bir yönetim anlayışının olması
- Tatil ve dinlenme günlerinin yeterli düzeyde olması.
- Görev tanımlarının çalışanlar için açık bir şekilde yapılması
- Öneri ve isteklerin dinlenilmesi
- Yöneticiler çalışanları desteklediğini onlara hissettirmeleri
- Bedenen ve zihnen yorgun hissedildiğin kısa molalar verilmesi,
çalışanların Tükenmişlik Sendromuna yakalanmaması ve yapılan işin kalitesinin düşmemesi adına dikkat edilmesi gereken maddelerdir. Evde ya da sosyal hayatımızda da tıpkı iş hayatında olduğu gibi aynı durum geçerlidir. Eve iş yükü, işe evdeki sorun mümkün olduğunca getirilmemeli.
Yeterli dinlenme, yeterli iş yapma dengesine dikkat edilmelidir. Tükenmişlik sendromunun uzun sürmesi durumunda kişide psikolojik ve bedensel diğer hastalıkların da oluşması kaçınılmaz olacaktır. Böyle bir durumda en kısa zamanda alanında uzman bir terapistten destek alınması önerilir.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!