Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Lancet tarafından kurulan bir komisyon 2020 yılında “Dünya Çocukları için Bir Gelecek” isimli bir rapor yayımladı. Bu rapora göre dünyadaki her bir çocuk ve ergenin sağlığı; çevresel etkiler, işlenmiş gıdalar, şekerli içecekler ve diğer zararlı alışkanlıklar tarafından tehlike altında! Dolayısıyla adölesan yaş grubu olarak kabul edilen 10-19 yaş arasındaki çocukların büyümesi ve gelişmesi; yaşam tarzı, kötü beslenme alışkanlığı, fiziksel aktivite yetersizliği gibi nedenlerden olumsuz etkileniyor.
Aileler, eğitimciler ve sağlık kuruluşları çocukların sağlıklı yaşam tarzını benimsemesi ve yeterli/dengeli beslenme alışkanlığı kazanması için destek olmalıdır. Biz de bu yazımızda 14 yaşındaki gençlerin nasıl bir beslenme şeklini takip etmeleri gerektiğine değineceğiz.
Sağlıklı Beslenme
10-19 yaş grubundaki genç çocukların tüketilen gıdanın miktarından ziyade ne kadar sağlıklı, besleyici olup olmadığını ayırt edip ona göre sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması gerekir. Dolayısıyla karbonhidrat, protein, vitamin ve mineraller ve yağlar bakımından dengeli bir beslenme programına sahip olunmalıdır. Bununla birlikte bu yaş grubundaki kişiler asla öğün atlamamalı, günlük öğün sayılarının en az 4 öğün olmasına dikkat etmelidir.
14 yaşındaki çocukların her öğünde her yiyecek grubundan (karbonhidrat, protein, yağ) tüketmesi önemlidir. Tek bir besin grubuna yoğunlaşmadan dengeli bir dağılım yapılması, büyüyüp gelişmeleri açısından önemlidir. Tam tahıllar, proteinden zengin hayvansal ve bitkisel gıdalar, sebze, meyve, süt ve süt ürünlerinden oluşan öğünler, sağlıklı bir beslenmenin anahtarıdır. Bununla birlikte çocuklar kesinlikle katkı maddeli yiyecekleri, hazır gıdaları (fast-food) ve şeker katkılı gıdaları tüketmemeli, kafein tüketimini sınırlandırmalılardır.
14 yaşındaki çocukların bir diyet listesi takip etmesi, gelişmeleri için ihtiyaç duydukları gıdaları sınırlandırabileceğinden pek doğru olmayabilir. Ancak iklim koşulları, hazır gıda tüketiminin artması gibi nedenlerden dolayı çocukların iyi beslenemediği ve sonucunda da çok zayıf ya da çok kilolu bir hale geldikleri görülmektedir. Bu nedenle tüm besin gruplarının dahil edildiği ve çocukların tercihlerine göre hazırlanan diyet listeleri onlar için daha uygun olacaktır. Buna göre:
- Her gün 2 porsiyon şeker oranı düşük meyve, 2,5 porsiyon sebze tüketilmelidir.
- Günlük 1300 miligram kalsiyum alınmalıdır.
- Günlük 155 gram protein alınmalıdır.
- Tam tahıllı gıdalar tercih edilmelidir.
- Demirden zengin gıdalar sık sık tüketilmelidir.
- Günlük kalori alımının yüzde 25-35’i kadar yağ tüketilmelidir. Yağ seçiminde de tercihlerini doymamış yağlardan yana kullanmalılardır.
Çevresel olumsuzluklar, zararlı alışkanlıklar, fast-food tüketimi gibi nedenlere bağlı olan kötü beslenmenin önüne geçilmeli çocukların beslenme düzeni yakından takip edilmelidir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!