Cassia cinsinin bir türü olan sinameki dünyanın birçok bölgesinde yetişiyor olsa da özellikle Hindistan ve Pakistan gibi sıcak iklimlerde bulunur. Yaprakları genellikle toz haline getirilerek veya çay olarak tüketilir. Ayrıca bazı ilaçlarda da kullanılmaktadır. Açlık otunun bu formları, birçok insanın hayatının bir bölümünde yaşadığı kabızlık sorununu, bağırsak kaslarını harekete geçirici özelliğiyle tedavi eder. 

Çok eski zamanlardan beri doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılan açlık otunun bazı faydaları şu şekildedir: 

  • Bağırsakları harekete geçirir

Açlık otunun bilinen en önemli faydası, içeriğindeki senna glikozitleri sayesinde bağırsakları hareketlendirmesidir. Açlık otu, kabızlık problemi yaşayan kişilere çare olmasının yanı sıra kolonoskopiye girecek kişileri operasyona hazırlar. Bununla birlikte halk arasında basur olarak bilinen hemoroid ile ilişkili rahatsızlıkları hafifletmek için de açlık otu çayı tüketilir. Basurun neden olduğu ağrı, kaşıntı, kanama gibi sorunları giderebilir. 

  • Kilo vermeye yardımcı olur

Açlık otunun metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını desteklediğine dair kanıtlar olsa da bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar yetersiz ve güvenliği tartışmalıdır. Bazı çalışmalar uzun süreli açlık otu kullanımının bağırsak dokusunu bozabileceğini ve bireylerdeyeme bozukluğuna neden olabileceğini göstermektedir. Kilo vermeye çalışıyorsanız sürekli açlık otu tüketmek yerine beslenme düzeninizi ve yaşam tarzınızı değiştirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Açlık otunu ise çok sık olmamakla birlikte, diyetinize, uzmana danışarak ekleyebilirsiniz. 

Açlık Otunun Yan Etkileri

Bitkisel takviyelerin güvenli kullanımı maksimum yararı alabilmeniz için oldukça önemlidir. Mide ağrısı, bağırsak hastalığı, ishal, apandisit, mide iltihabı gibi gastrointestinal rahatsızlıkları olan kişilerin ve 12 yaşından küçük çocukların açlık otu kullanması önerilmez. 

Açlık otunun100 kişiden en az birinde görülen en yaygın yan etkisi mide krampları ve ishaldir. Huzursuz Bağırsak Sendromu’na bağlı kabızlık yaşıyorsanız mide rahatsızlığı yaşama olasılığınız çok yüksektir. Bununla birlikte açlık otu kullandığınız dönemde idrarınız kırmızı-kahverengi bir renge dönüşebilir ancak bu zararsız bir yan etkidir. Kullanımı bıraktığınızda idrar rengi normale döner. Eğer yan etkiler geçmiyor ya da sizi rahatsız ediyorsa doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. 

Açlık Otunun Güvenli Kullanımı

Açlık otunu,  doğal müshil etkisinden faydalanmak için   haftalarca   kullanmak bağırsakları tembelleştirir. Açlık otunun sağlığa faydalarından maksimum yararlanım için  bir haftadan uzun olmamak şartıyla  günde 15-30 mg kullanabilirsiniz. Açlık otu çayı için net bir doz önerisi olmasa da 1-2 bardaktan fazla tüketmeniz sakıncalı olabilir. 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!