Kabak çekirdeği oldukça besleyicidir. Az miktarda yemek dahi önemli miktarda omega-3 yağ asitleri, demir, magnezyum ve çinko sağlar. Bununla birlikte az miktarda potasyum, riboflavin ve folat gibi değerli mineralleri de içerir. Böylelikle kalp sağlığı ve kan şekeri kontrolünde iyileşme gibi sağlığa faydaları mevcuttur. Kabak çekirdeği küçük ama içerdiği besin öğeleri ile tam bir sağlık devi! Flavonoidler ve fenolik asitler gibi değerli antioksidan bileşimine sahip olmakla birlikte az miktarda E vitamini ve karotenoid içerir.

Çalışmalarda düzenli kabak çekirdeği tüketimi, zengin antioksidan bileşimi sayesinde kalp ve prostat sağlığında iyileşme, belirli kanser türlerine karşı koruma ile ilişkilendirilmiştir. Peki kabak çekirdeğinin sağlığa faydalarından yararlanmak için ne kadar tüketmeliyiz? Sağlığa faydaları bu kadar mı?

İşte kabak çekirdeğinin bilim tarafından desteklenen en önemli 5 faydası!

1. Kalp Sağlığını İyileştirir

Kabak çekirdeği, kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan, magnezyum, çinko ve doymamış yağ kaynağıdır. Araştırmalar, kabak çekirdeği tüketiminin kalp hastalığı için iki önemli risk faktörü olan kan basıncı ve kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte vücuttaki nitrik oksit üretimini ve HDL kolesterol seviyesini artırarak da kalp sağlığını destekleyici etkisi mevcuttur.  Nitrik oksit, kan damarlarında genişleme sağlayarak kan akışını iyileştirir ve damarlarda plak oluşum riskini azaltır. 

2. Kan Şekerini Dengeler

Kabak çekirdeği yüksek magnezyum içeriği sayesinde diyabet üzerinde olumlu etki gösterir. Bununla birlikte harika bir lif (28 gramlık bir porsiyonu, 1.7 gram lif içerir) kaynağıdır. Bu sayede kan şekeri ve sindirim sistemi yöntemine yardımcıdır.

Liften zengin bir beslenme modeli, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve obezite riskinde azalma sağlar. Bununla birlikte kapsamlı bir araştırmanın sonuçlarına göre, magnezyumdan zengin beslenen bireylerin, fakir beslenen bireylere kıyasla tip 2 diyabet riskinin %15 daha düşük olduğu belirlenmiştir. 

Magnezyum, vücutta 600'den fazla görev (kan basıncı ve kan şekeri kontrolü, kas-kemik sistemi, DNA yapımı, enerji üretimi gibi) için gereklidir. Bu nedenle yeterli magnezyum almak oldukça önemlidir. Çünkü vücut yeterli magnezyum olmadan çalışamaz, enerji üretiminden tutunda protein oluşumuna kadar birçok önemli metabolik süreçte yer alır. Başlıca görevleri ise;

  • Kan basıncını kontrol etmek
  • Kalp hastalığı riskini azaltmak
  • Sağlıklı kemiklerin oluşturulması ve korunmasını sağlamak
  • Kan şekeri seviyelerini düzenlemektir.

3. Kanser Riskini Azaltır

Bazı araştırmalar, kabak çekirdeğinin kanser büyümesine karşı korunmaya yardımcı olduğunu bildiriyor. 2012 yılında yapılan bir gözlemsel çalışmaya göre, kabak çekirdeği içerdiği lignan bileşikleri sayesinde menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri riskini azaltıyor. 

4. Prostat Büyümesini Önler

Kabak çekirdeği, çinko içeriği sayesinde prostat bezinin büyüyerek idrara çıkma ile ilgili sorunlara neden olduğu bir durum olan iyi huylu prostat büyümesi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur ve sperm kalitesini artırır. 
2021 yılında yapılan bir çalışmada, kabak çekirdeği yağı tüketimi sayesinde iyi huylu prostat büyümesi olan 73 kişide semptomlar azalmış ve yaşam kalitesinde iyileşme sağlanmıştır. Bununla birlikte aşırı aktif mesanesi olan 45 kişide yapılan daha bir çalışmaya göre, günde 10 gram kabak çekirdeği yağı özü almak idrar fonksiyonunu iyileştiriyor. Ancak bu konularda daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

5. Uyku Kalitesini Artırır

Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatmadan önce 1 avuç tuzsuz kabak çekirdeği tüketebilirsiniz. Kabak çekirdeği uykuya geçişinize yardımcı olan bir triptofan ve magnezyum kaynağıdır. Triptofan vücutta serotonine ve uyku hormonu olan melatonine dönüşür. Bu sayede düzenli kabak çekirdeği tüketimi ile uyku kalitenizi artırabilirsiniz. 

Kabak çekirdeği de mükemmel bir magnezyum kaynağıdır ve magnezyum uyku kalitesini artırmada oldukça etkilidir. 
Araştırmalar, magnezyum takviyesi almanın uyku kalitesini iyileştirebileceğini ve uykusuzluk çeken yaşlı erişkinlerde uykuya dalmak için geçen süreyi azaltabileceğini özellikle vurguluyor! 

Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.

Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.

Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!