Kreatinin, kreatin fosfatın parçalanması sonucu oluşan atık bir üründür. Böbreklerden süzülerek idrar ile birlikte vücuttan atılır. Böbreklerin ne kadar iyi çalışıp çalışmadığı, kreatinin seviyelerine bakılarak tespit edilir. Kreatinin değeri kişilerin günlük hareket yoğunluğuna, genel sağlık durumuna ve kullandığı ilaçlara bağlı olarak değişebilir.
Yüksek kreatinin seviyeleri kreatin içeren suplement kullanımı, yoğun egzersiz sonrası yapılan ölçümler, yüksek miktarda protein tüketiminden kaynaklanabileceği gibi; akut veya kronik böbrek hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarının bir belirteci de olabilir. Yüksek kreatinin değerine sahipseniz doktorunuz size uygun bir tedavi planı hazırlayacaktır; bu plana ve tüketilmesi önerilen miktarlara uymak hayati derecede önem arz eder.
Kreatinin Seviyesi Nasıl Düşürebilir?
Kreatinin seviyesi yüksek bir kişinin beslenme programında bazı değişiklikler yapması gerekir. İşte kreatinin seviyesini düşürmek için dikkat edilmesi gerekenler:
Protein alımını azaltmak
Araştırmalarda, yüksek miktarda protein alımının kreatinin seviyelerini artırdığı bulunmuştur. Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
Lifli gıdalar tüketmek
Lifli gıdalar tüketmek, kronik böbrek hastalığı olan bireylerin kreatinin seviyelerinde önemli bir düşüş sağlamaktadır. Başta aşağıdakiler olmak üzere çeşitli lifli gıdaları beslenmenize eklemelisiniz.
- Meyve: armut, çilek, elma
- Sebze: enginar, havuç, pancar, brokoli
- Baklagiller: mercimek, nohut, barbunya, bezelye
- Tam tahıllar: yulaf ezmesi, arpa, karabuğday, kinoa, bulgur
Bol bol su tüketmek
Uzun süre susuz kalan bir kişinin kreatinin seviyeleri yükselebilir. Baş dönmesi, yorgunluk gibi belirtileriniz varsa dehidrasyonu önlemek için bol bol su tüketmelisiniz. Naneli, limonlu ve salatalıklı suları deneyerek daha su içme alışkanlığı kazanabilirsiniz. Ayrıca bitki çayları da dehidrasyonu önlemede iyi bir seçenektir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!