Beslenme ve diyetetik, tıbbın bir alt dalı olarak, besine ve besinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine odaklanan bilim dalıdır. Beslenme uzmanları hastalığın önlenmesini, yaşam kalitesinin ve insan sağlığının iyileşmesini amaçlar. Bunun için danışanlarının sağlıklı yeme alışkanlığı ve egzersiz arasında bir denge kurmasına yardımcı olur. Aynı zamanda çeşitli hastalıklara ve hassasiyetlere sahip kişilere özel beslenme programları hazırlar. Bunu yaparken kişilerin tercihlerini ve tahlil sonuçlarını gözeterek kişiye özel tıbbi beslenme programını hazırlar.
Ne Zaman Bir Diyetisyene Görünmelisiniz?
Birçok kişi kilo vermek ya da almak için diyetisyene başvurmayı tercih eder. Oysa özel bir beslenme programı yalnızca kilo vermek ve almak için uygulanmaz. Bazı kişiler, belirli bir yiyeceği ya da yiyecek grubunu tükettikten sonra ağrı ve rahatsızlık hissedebilir. Böyle bir durum yaşıyorsanız da bir diyetisyene başvurabilirsiniz.
Ya da insülin direnci, diyabet, çölyak, karaciğer yağlanması, tiroit hastalığı, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi tıbbi bir teşhis konulduğunda doktorunuz bir beslenme uzmanına görünmenizi tavsiye edebilir. Eğer aşağıdakiler de dahil çeşitli sağlık sorunlarınız varsa mutlaka bir diyetisyene görünmelisiniz çünkü özel beslenme gerektiren bu rahatsızlıkların önlenmemesi halinde hastalığın belirtileri daha da kötüleşebilir. Unutmayın siz özelsiniz ve beslenme programınız parmak iziniz gibi size özel olmalıdır!
- Gıda Alerjileri ve İntoleransları
- Sindirim Bozuklukları
- Kas/eklem Ağrıları (Fibromiyalji)
- Diyabet
- Kronik Yorgunluk
- Yeme Bozuklukları
- Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS)
- Çölyak Hastalığı
- Yüksek Kolesterol
Diyetisyenler, yememeniz gereken gıdaları beslenmenizden çıkarır ve onlara alternatif olarak tüketebileceğiniz gıdaları diyetinize ekler. Böylece besin değerlerinin eksik olmaması ve vücut direncinin düşmemesi sağlanarak hastalık kapıyı çalmadan “dur” denilmesini sağlar veya hastalığı sizden uğurlar!
Hamile ve Yeni Doğum Yapan Kadınlara Özel Beslenme
Hamilelik ve emzirme döneminde kadınların folat, demir ve protein ağırlıklı beslenmeleri gerekir. Bu nedenle hamilelik öncesinde yediğiniz besinlerin türü ve miktarı, gebelikte ve doğumdan sonra size/bebeğinize uygun veya yeterli olmayabilir. Bir diyetisyen gözetiminde beslenme programı belirlemek, hamile kadınların ve emziren annelerin beslenme gereksinimlerinin daha iyi karşılanmasını sağlar. Ayrıca besin eksikliklerinin olmamasını sağlayarak bebeklerin de gelişim bozukluğu yaşama ihtimalini azaltır.
Vegan ve Vejetaryen Beslenme
Vegan ve vejetaryen beslenmeye başlayan kişiler, özellikle ilk zamanlarda beslenmelerini düzenlemekte zorlanabilir. Yetersiz demir ve protein alımı güçten düşmelerine ve bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına yol açabilir. Bu sebeple bitkisel ağırlıklı bir beslenme programı için diyetisyene başvurulması önerilir.
Çünkü hayvansal ürünleri içermeyen bir beslenme programı uygulamak değerli birçok vitamin ve mineralin yetersizliğine neden olur. Vegan ve vejetaryen bireylerin sağlık halini korumaları, günlük ihtiyaç duyulan besin öğelerini yeterli/dengeli bir şekilde almaları için en doğru yöntem süreci diyetisyen eşliğinde devam ettirmeleridir.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!