Böbrek kistleri, böbreklerde oluşan yuvarlak hava veya sıvı ile dolu keselerdir. Basit böbrek kistlerine sahip olan kişiler çoğu zaman bir semptom göstermez. Bu nedenle sıklıkla hasta başka bir rahatsızlık için doktor muayenesine gittiğinde tespit edilir. Basit Böbrek kistleri kadınlara kıyasla erkeklerde daha sık gelişmektedir. Bununla birlikte 50 yaş ve üzeri insanların neredeyse yarısında bir ya da daha fazla görülecek kadar da yaygındır.
Böbrek Kisti Belirtileri Nelerdir?
Basit böbrek kistleri çoğu zaman bir belirti göstermez. Rutin doktor kontrolünde ya da başka bir sebeple yapılan ultrason, bilgisayarlı tomografi veya MR taramasında tespit edilir. Bununla birlikte basit böbrek kistleri belirtileri şunları içerebilir:
- Belde, kalçada ve sırtta ağrı
- Ateş
- Sık idrara çıkma ihtiyacı
- İdrarda kan veya koyu renkli idrar
Bunun dışında birçok kişi böbrek kistine sahip olduğunu bilmez. Fakat kistler yırtılırsa ve kanamaya başlarsa böbrek fonksiyon bozukluğu ve idrarda kan gibi daha ciddi belirtiler görülebilir. Eğer kist böbreğin çalışmasını engelleyecek bir bölgede bulunuyorsa yüksek tansiyona da yol açabilir.
Böbrek Kistleri Neden Olur?
Böbrek kistlerinin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte bazı araştırmalar aile sağlık geçmişinde böbrek kisti görülen kişilerde bu rahatsızlığın görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu bildiriyor.
Böbrek Kisti Tehlikeli midir?
Böbrek kistleri, çoğu zaman ciddi komplikasyonlar ile sonuçlanmaz. Bu nedenle “basit kistler” kategorisindedir. Ancak duvarları kalınlaşmış bazı kistlerin böbrek kanseri ile ilişkili olabileceği de bilinmektedir. Bununla birlikte polikistik böbrek hastalıklarının seyri de farklıdır. Böbrek kistinizin hangi kategoriye girdiğini hekiminizin değerlendirmesi önemlidir.
Böbrek Kisti Tedavisi Nasıl Olur?
Basit bir böbrek kisti, hiçbir belirti göstermiyor ve böbreklerin çalışmasını engellemiyorsa tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Rutin doktor kontrolleri ile kistin pozisyonunun ve boyutunun değişip değişmediği takip edilebilir. Basit böbrek kistleri çoğu zaman kendiliğinden geçer. Ancak soruna yol açacak biçimde büyümüşse doktorunuz tedavi önerebilir.
Böbrek kisti tedavisinde kistin büyüklüğüne göre tedavi yöntemi değişse de en yaygın yöntem laparoskopik cerrahidir. Bu tedavi yönteminde ön ya da yan karın bölgesinde 3 delik açılır ve cerrahi ekipmanlar aracılığıyla bölgeye girilerek kistteki sıvı boşaltılır. Ardından kist duvarları vücuttan dışarı çıkarılır. Bu duvarın alınması, kistin tekrarlanmaması için önemli bir adımdır.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!