Böbreklerin içinde oluşan mineral ve tuzlardan meydana gelen sert tortular olan böbrek taşları, bir veya her iki böbrekte de ortaya çıkabilir. Daha sıklıkla 30 ila 60 yaş arasındaki insanlarda görülür. Oldukça yaygın olarak görülen böbrek taşları genellikle böbreklerde veya böbrekleri mesaneye bağlayan üreterde bulunur. Şiddetli ağrıya neden olabilirler ve eğer tedavi edilmezse böbrek enfeksiyonlarına veya böbreğin düzgün çalışmamasına yol açabilirler. Böbrek taşlarını düşürme sürecinde çok fazla acı hissedilebilir. Bu süreçte ağrı kesici almak ve bol bol su içmek gerekir.
Çoğu zaman böbrek taşları idrar yoluyla vücuttan atılabilir. Ancak daha büyük taşların kırılması veya ameliyat ile alınması gerekebilir. Ayrıca taş idrar yoluna yerleşir ve idrar yolu enfeksiyonuna yol açarsa da ameliyat ihtiyacı doğabilir. Eğer taşlar zamanında teşhis edilir ve tedavi edilirse genellikle kalıcı hasara neden olmaz.
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
Çok küçük böbrek taşlarının belirtileri olmayabilir. Hatta fark edilmeden idrar yoluyla ağrısız bir şekilde atılabilir. Daha büyük böbrek taşları ise, aşağıdaki semptomlara yol açabilir:
- Kaburgaların altında, yanlarda ve sırtta şiddetli ağrı,
- Karın veya kasık ağrısı (erkeklerin testislerinde ağrı),
- Terleme,
- Kendini hasta hissetmek veya kusmak,
- İdrarda kan,
- İdrar yolu enfeksiyonu,
- Sık idrara çıkma,
- İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi.
Böbrek Taşı Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Böbrek taşlarının kesin ve tek bir nedeni yoktur. Kalsiyum taşları, struvit taşları, ürik asit taşları ve sistin taşları gibi çeşitli türleri olan böbrek taşının türünü bilmek, nedenini de belirlemenize yardımcı olabilir.
Genellikle vücutta belirli kimyasalların birikmesinden sonra oluşur. İdrarınız;kalsiyum, oksalat ve ürik asit gibi kristal oluşturan madde içerdiğinde böbrek taşı ortaya çıkabilir.
Kısacası kandaki atık ürünler bazen böbreklerin içinde biriken kristalleri oluşturabilir. Bu kristaller de zamanla sert taş benzeri bir yumru oluşturmak üzere birikebilir. Aşağıdaki durumlarda bunun gerçekleşmesi daha olasıdır:
- Yeterince sıvı tüketilmediğinde,
- Bazı ilaç türlerinin alımında,
- İdrardaki belirli maddelerin seviyelerini artıran tıbbi durumlarda.
Böbrek taşı riskini artıran faktörler de bulunmaktadır. Örneğin ailenizden birinin böbrek taşı varsa, sizin de taş geliştirme olasılığınız yüksektir. Veya hâlihazırda bir veya birden fazla böbrek taşınız varsa da başka bir böbrek taşı geliştirme riskiniz artar. Her gün yeterince su içmemek de böbrek taşı riskini artırabilir. Sıcak veya kuru iklimlerde yaşayan ve çok terleyen kişiler diğerlerine oranla daha yüksek risk altında olabilir. Veya protein, tuz ve şeker oranı yüksek bir diyet de hastalık riskini artırabilir. Özellikle yüksek sodyumlu bir diyet, böbreklerin filtrelemesi gereken kalsiyum miktarını artırır ve böbrek taşı riskini önemli ölçüde artırır. C vitamini, diyet takviyeleri, aşırı kullanılan laksatifler, kalsiyum bazlı antasitler ve migren veya depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da böbrek taşı riskinizi artırabilir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!