Candida, insan vücudunda bulunan en yaygın mantardır. Genellikle ağız, cilt, ayak tırnakları, rektum ve vajina gibi bölgelerde bulunur. Candida zararsız olarak bilinir ancak bu mantarın aşırı büyümesi enfeksiyona yol açabilir. Bu enfeksiyonun semptomlarını hafifletmek amacıyla candida diyeti uygulanır.
Candida mantarının aşırı büyümesi sonucu oluşan enfeksiyonun olası semptomları şu şekildedir:
- Mide bulantısı
- Şişkinlik, kabız veya ishal
- Kronik yorgunluk
- Egzama veya kızarıklık gibi cilt sorunları
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Ruh halinde değişiklikler
- Anksiyete veya depresyon
- Eklem ağrıları
Vücudun çeşitli bölgelerinde yaşayan 150’den fazla candida türü olduğu bilinir. Ancak buna rağmen sadece 15 tanesi enfeksiyona neden olabilir. Candida albicans, enfeksiyona sebep olduğu bilinen en yaygın candida çeşididir.
Enfeksiyonun Risk Faktörleri
Aşağıda bulunan risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz beslenme düzeninizi ve yaşam tarzınızı değiştirmeniz önerilir. Bununla beraber meditasyon ve stres yönetimi uygulamalarını da deneyebilirsiniz.
- Aşırı rafine karbonhidrat ve şeker tüketimi
- Yüksek alkol tüketimi
- Yüksek stres seviyesi
- Mirobiyotada dengesizlik
- Zayıf bağışıklık sistemi
- Doğum kontrol hapları veya antibiyotikler
- Şeker hastalığı
Candida Diyeti Nasıl Uygulanır?
Candida diyeti şeker, gluten, bazı süt ürünleri ve alkol içermeyen bir beslenme planıdır. Bununla birlikte düşük şekerli meyveler, nişastalı olmayan sebzeler ve glutensiz yiyeceklerin tüketimi önerilir. Candida diyetinin, enfeksiyonun sebep olduğu belirtileri ortadan kaldıracağı iddia edilir. Diyetin kesin bir çözüm olduğunu söylemek için henüz yeterli bilimsel çalışma bulunmasa da genel olarak iltihabı azalttığı ve bağırsaklara fayda sağlayabileceği bilinmektedir.
Candida diyetine başlamadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Öncelikle başlarken beslenme düzeninizden şekeri, kafeini ve gluteni bir kerede çıkarmak yerine süreci kolaylaştırmak için teker teker besin gruplarını çıkarmanız önerilir. Bu diyeti kısa süreli olarak düşünmelisiniz. Semptomlarınız geçene kadar uygulamalı, uzun vadeli bir diyet planı olmamalıdır.
Candida Diyetinde Neler Yenir?
- Düşük şekerli meyveler: limon, çilek, kivi, böğürtlen, karpuz
- Nişasta içermeyen sebzeler: Brüksel lahanası, brokoli, kereviz, kabak, ıspanak
- Glutensiz tahıllar: kinoa, karabuğday, pirinç
- Yüksek proteinli besinler: tavuk, yumurta, somon, hindi
- Sağlıklı yağlar: zeytinyağı, avokado yağı, Hindistan cevizi yağı, keten yağı, susam yağı
- Bazı süt ürünleri: tereyağı, kefir, yoğurt
Ayrıca probiyotik takviyeleri de iltihabı hafifletmeye, zararlı organizmaları öldürmeye ve enfeksiyonun belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!