D Vitamini Nedir?
Güneş ışınları tarafından ciltteki kimyasalın aktif bir vitamin formuna dönüştürülmesiyle vücutta D vitamini üretilir. Günün saatine, mevsime, cilt pigmentasyonuna bağlı olarak cildin ürettiği D vitamini miktarı değişiklik gösterir. Yaşam tarzına ve yaşanılan yere bağlı olarak, D vitamini üretiminde azalma olabilir hatta üretim hiç olmayabilir. Güneş kremi cildi korumada önlemli olsa da D vitamini üretimini azaltıcı bir etkiye sahiptir.
Güneş, çoğu kişi için D vitamini almanın kolay ve güvenilir bir yoludur. Güneşe çok fazla maruz kalmanın negatif etkileri bulunmakla beraber ellerin, yüzün, kolların ve bacakların haftada 2-3 kez güneş ışığı görmesi önemlidir. Güneşlenmenin süresi yaş, cilt tipi, mevsim, günün saati gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yapılan araştırmalar, 6 gün boyunca güneş kremi kullanmadan güneş ışığı almanın, 49 gün boyunca hiç güneş ışığı almadığınız zamanları telafi edebildiğini gösteriyor. Vücut D vitamininin fazlasını depolayarak ihtiyaç olacak dönemlere saklar.
Güneşin yanı sıra somon, ton balığı, kılıçbalığı, sardalya, yumurta sarısı ve bazı tahıllar da D3 vitamini barındırır.
D Vitamininin Faydaları Nelerdir?
Araştırmalar D vitamininin kanser, sedef hastalığı, multipl skleroz gibi bazı hastalıkları önlemede veya iyileştirmede önemli bir rol oynadığını göstermektedir. D vitamini takviyesi almak bilişsel işlevi iyileştirmeye de yardımcı olur. Ayrıca kemik ağrısı, kas zayıflığı, yumuşak kemikler gibi problemlere sahip yetişkinleri tedavi etmek amacıyla da D vitamini önerilir. D vitamininin kemik kırılma riskini azalttığı ve osteoporozu önlediği de söylenebilir.
Ayrıca bağışıklık sisteminin görevini yerine getirememesi nedeniyle enfeksiyon sıklığında da artış görülebilir. D vitaminin eksikliği, el ve ayak bileklerinde, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı ve saç dökülmesi gibi problemlere de neden olabilir. Uzun süreli D vitamini eksikliği yetişkinlerde; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa sebebiyet verebilir. Çocuklarda ise raşitizm adı verilen rahatsızlığa yol açabilir. Bu hastalık uzun süren bir D vitamini eksikliğinin çocukların kemiklerinde yarattığı yumuşama ve zayıflama durumudur. Raşitizm hastalığı; büyüme geriliği, bacaklarda eğrilik, el ve ayak bileklerinde kalınlaşma, göğüs kemiği deformasyonu gibi kemik yapısında kalıcı bozukluklara neden olabilir. Bu hastalığın yetişkinlerde görülen formuna osteomalazi denir. Osteomalazi kemiklerde kırılmaya dahi sebep olabilir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!