‘Dişlerim nasıl daha parlak ve beyaz olur?’ diye merak ediyorsanız bu isteğinizi güvenli ve basit işlemler sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Diş doktorunuza diş beyazlatma işlemi için başvurabileceğiniz gibi evde de deneyebileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor.
Diş beyazlatmanın birtakım yan etkileri olsa da doğru bir biçimde uygulandığında beyazlatma işlemlerinin birçoğu güvenlidir.
İçindekiler
Dişler Neden Renk Değiştirir?
Dişlerinizde dış ve iç etkenlere bağlı olarak renk değişiklikleri meydana gelebilir.
Dış Etkenlere Bağlı Renk Değişikliği: Yiyecek, içecek veya sigara içme alışkanlıklarına bağlı olarak dişlerin lekelenmesidir. Kahve, çay, kırmızı şarap, boya içeren yiyecekler ve tütün bu tür lekelenmelere sebep olabilir. Bu lekeler dişlerinizin dış yüzeyini etkiler. Dış faktörlerden kaynaklanan renk değişikliğinde beyazlatıcı diş macunları kullanılabilir.
İç Etkenlere Bağlı Renk Değişikliği: İlaç kullanımı, çocukluk çağında geçirilen hastalıklar, enfeksiyon, diş travması veya yaşlanmaya bağlı olarak renk değişikliği yaşayabilirsiniz. Daha iyi bir beyazlık elde etmek için iç etkenlere bağlı renk değişikliğine profesyonel müdahale gerekebilir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Dişleri beyazlatmak için birçok yöntem ve ürün bulunuyor. Neyi kullanacağınız ve hangilerinin güvenli olacağı konusunda kafa karışıklığı yaşamanız doğaldır. Diş beyazlatma yollarını üç kategori altında toplayabiliriz.
1. Diş hekimi tarafından gerçekleştirilen tedaviler,
2. Diş hekimi tarafından evde yapmanız için verilen öneriler,
3. Diş hekimi gözetimi olmadan deneyebileceğiniz yöntemler.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir veya daha fazla faktöre bağlı olarak diş beyazlatma yöntemlerinden birini seçebilirsiniz:
- Dişlerinizdeki renk değişikliği,
- Tedavinin maliyeti,
- Yaşınız,
- Dolgular ve diş kaplama dahil olmak üzere diş tedavi geçmişiniz.
Birtakım diş sağlığı sorunlarına sahipseniz diş beyazlatma yöntemlerine başvurmadan önce diş doktorunuza danışmanız iyi olabilir. Diş hekiminiz sizin için en iyi olacak tedavi planlamasına sizi yönlendirecektir. Diş beyazlatma tedavisinin süresi, diş renk değişikliğinin türüne ve yoğunluğuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ayrıca seçmiş olduğunuz diş beyazlatma yöntemi de tedavi süresini belirleyebilir.
Profesyonel Diş Beyazlatma
Diş hekiminiz diş beyazlatma işlemini klinikte gerçekleştirebileceği gibi dişlerinizi beyazlatmak için size evde uygulayabileceğiniz birkaç farklı yöntem de önerebilir. Çoğu zaman diş hekimleri, karbamid peroksit ile dişlerinizi ağartır. Bu yöntem genelde diş beyazlatmanın güvenli bir yolu olarak kabul edilir.
Ayrıca diş hekimleri dişlerinizi evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz yöntemlerle de beyazlatmanıza yardımcı olabilir. Diş hekiminiz, ağzınıza sığacak şekilde sizin ölçülerinize özel kalıplar hazırlayabilir. Üzerinde jel bulunan bu kalıbı, birkaç hafta boyunca diş hekiminizin önerdiği şekilde günde 30 dakika ila 1 saat arasında takmanız gerekebilir.
Evde Uygulayabileceğiniz Diğer Yöntemler
Dişlerinizi beyazlatmak için marketten alarak kullanabileceğiniz birtakım ürünler bulunur. Beyazlatıcı diş macunları bunlardan biridir. Mavi kovarin de dahil bazı kimyasalları barındıran beyazlatıcı diş macunları, dişlerinizi anında beyaz gösterebileceği gibi beyazlatma işlemi zaman da alabilir.
Ayrıca yine marketten satın alabileceğiniz diş beyazlatma şeritlerini de kullanabilirsiniz. Diş beyazlatma bandı olarak da bilinen bu ürünleri kullanma talimatlarına uygun olarak belirli bir süre boyunca günde bir veya iki kez kullanmanız gerekebilir.
Diş beyazlatmak için evde başvurabileceğiniz bir diğer yöntem ise aktif kömür uygulamasıdır. Ancak bu yöntemin dişleri beyazlattığına dair bilimsel bir kanıtı bulunmamaktadır. Bu uygulamaya başvurmadan önce diş hekiminize danışarak dişlerinizin göreceği olası zararları önleyebilirsiniz.
Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri
Diş beyazlatma işlemleri çoğu zaman güvenli kabul edilir. Ancak tedaviden sonra birtakım yan etkiler ortaya çıkabilir.
Diş hassasiyeti, bu yan etkilerin başında gelir. Diş beyazlatma işleminden sonra dişleriniz daha hassas hale gelebilir. Bunu ilk ya da ikinci işlemlerden sonra yaşayabilirsiniz ancak bu hassasiyet zamanla azalabilir. Diş hekiminiz hassasiyeti, potasyum nitrat ve sodyum florür jeli içeren ürünlerle tedavi etmeyi önerebilir.
Ayrıca diş eti tahrişi de yaşayabilirsiniz. Diş beyazlatma ürünlerinin, diş etiniz ile teması sonucunda tahriş ortaya çıkabilir. Ancak tahrişler çoğu zaman tedavi bittikten sonra iyileşir.
Diş beyazlatma tedavisini, mevcut diş çürüğünüz ya da devam eden bazı diş tedavileriniz varken denemeniz doğru olmayabilir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!