Eğer tedavi edilmezse periodontitis isimli daha ciddi bir enfeksiyona dönüşme riski vardır. Çoğu yetişkinde görülen diş kaybına, diş eti iltihaplarının ve periodontitisin sebep olduğu bilinmektedir.
İçindekiler
Diş Eti İltihabı Nasıl Oluşur?
Plak, ince bir bakteri tabakasıdır. Dişlerinizin yüzeyinde sürekli olarak oluşur. Plak gitgide sertleşir ve tartar yani diş taşı oluşturur. Plak, diş eti çizgisinin altına uzandığında ise diş eti enfeksiyonu gelişebilir.
Diş eti iltihabı eğer tedavi edilmezse, diş etlerinin dişlerden ayrılmasına neden olabilir. Böyle bir durumda ise dişleri destekleyen yumuşak dokuda ve kemikte birtakım zararlara yol açabilir. Ayrıca, dişin dengesiz bir hale gelmesine sebep olan diş eti iltihabı diş kaybı ile de sonuçlanabilir. Bu sebeple tedaviyi geciktirmemek gerekir.
Diş Eti İltihabının Nedenleri
Diş eti iltihabı çoğu zaman diş plağının büyümesi sonucunda meydana gelir. Bunun dışında ağız ve diş hijyenine dikkat etmemek de dahil olmak üzere birçok etken bulunur.
Fenitoin, siklosporin, kalsiyum kanal blokeleri ve doğum kontrol hapları gibi ilaçların diş eti iltihabına sebep olduğu bilinmektedir. Bu ilaçlar; diş etinin büyümesine sebep olarak plakların çıkarılmasını güçleştireceğinden, diş eti iltihabı daha da kötüleşebilir.
Vücudunuza yeterince C vitamini almıyorsanız, C vitamin eksikliği de diş eti iltihabına sebep olabilir. Ayrıca hamilelik ve menopoz da dahil kimi hormonal değişiklerin, löseminin ve bazı mücevherlerde bulunan nikel gibi ağır metallerin de diş eti iltihabına yol açtığı bilinmektedir.
Bu faktörlerin yanı sıra, plak büyümesi ile ilgili olmayan diş eti iltihabı türleri de bulunur. Pamukçuk gibi bazı virüs veya mantar enfeksiyonları ve gömülü veya tam olarak çıkamayan dişler de gingivite yol açabilir. Bu gibi nedenler dışında diş iltihabına sebep olabilen risk faktörleri de şu şekildedir:
- Sigara içmek veya tütün çiğnemek,
- Diyabet,
- Kemoterapi,
- Çarpık dişler,
- Kırık dolgu,
- Genetik faktörler,
- HIV gibi hastalıklar sonucu zayıflayan bağışıklık sistemi.
Diş Eti İltihabının Semptomları Nelerdir?
Birçok insan diş etlerinde iltihap olduğunun farkında değildir. Diş eti iltihapları, her zaman bir semptomla beraber gelişmeyebilir. Bununla birlikte aşağıdaki sıralanan durumlar, diş eti iltihabının belirtileri olabilir:
- Kırmızı, hassas veya şişmiş diş etleri,
- Diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken kanayan diş etleri,
- Dişlerinizden uzaklaşan diş etleri,
- Sallanan dişler,
- Kötü kapanış olarak bilinen maloklüzyon,
- Dişleriniz ve diş etleriniz arasında oluşan irin,
- Çiğneme durumunda ortaya çıkan ağrı,
- Dişlerde hassasiyet,
- Dişlerinizi fırçaladıktan sonra dahi gitmeyen kötü nefes kokusu.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!