Bu virüs ilk olarak ABD'de Nisan 2009'da insanlarda tespit edildi "domuz gribi" adı verildi çünkü laboratuvar testleri, bu yeni virüsteki genlerin birçoğunun normalde Kuzey Amerika'daki domuzlarda görülen grip virüslerine çok benzer olduğunu gösterdi. Domuz gribi, diğer grip virüsleri gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Bu enfeksiyon, aşılar ile önlenebildiği gibi, antiviral ilaçlar yardımıyla tedavi edilebilir.
İçindekiler
Domuz gribi belirtileri, grip belirtilerine benzerdir ve genellikle aşağıdaki şekillerde ortaya çıkar:
- Yüksek ateş,
- Çarpıntı,
- Öksürük,
- Boğaz ağrısı,
- Burun akıntısı,
- Halsizlik,
- Baş ağrısı.
Eğer bu belirtilerden biri veya birkaçı ile karşılaşırsanız, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna ve doktora başvurmalısınız. Domuz gribinin ağır formlarında, solunum yolu enfeksiyonları ağırlaşabilir ve bakteriyel enfeksiyonlarda sürece dahil olabilir, bu durum ciddi sonuçlar doğurabilir.
Domuz Gribi Belirtileri Fark Edilince Ne Yapmak Gerekir?
Doktorunuz, domuz gribi enfeksiyonunun olup olmadığını tespit etmek için size ilgili testleri yapılır. Bu testler, genellikle burun ve boğazdan alınan örneklerin laboratuvar ortamında incelenmesi veya nezle sıvısından alınan bir örneğin incelenmesi şeklinde olabilir.
Bu testler, domuz gribi enfeksiyonunun olup olmadığını tespit etmek için kullanılır. Domuz gribi enfeksiyonu tespit edilirse, size uygun bir tedavi rejimi önerebilir. Bu tedavi rejimi, genellikle antiviral ilaçları ve ağrı kesicileri içerebilir.
Eğer domuz gribi belirtileri fark ederseniz, aşağıdaki önlemleri alarak kendinizi ve çevrenizdekileri koruma altına alabilirsiniz:
- Ateşiniz varsa, dinlenin ve sıvı tüketin.
- Ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkayın.
- Öksürürken ve hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın.
- El temizleme jellerini veya el dezenfektanlarını kullanın.
Domuz Gribi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aşılar, domuz gribi enfeksiyonuna karşı koruyucu bir etki sağlar ve bu nedenle domuz gribine karşı aşı olmak, enfeksiyona yakalanma riskini azaltır. Aşılar, genellikle birkaç hafta içinde etkisini gösterir ve bu nedenle aşı olmanız enfeksiyona yakalanmadan önce yapılması önerilir.
Eğer domuz gribi enfeksiyonu ağır bir şekilde belirtiler gösteriyorsa, doktorunuz antiviral ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar, domuz gribi virüsünün çoğalmasını engeller ve bu sayede enfeksiyonun yayılmasını azaltır.
Domuz Gribine Karşı Korunmak İçin Neler Yapılır?
Domuz gribine karşı korunmak için aşağıdaki önlemler alınabilir:
- Domuz gribi enfeksiyonuna karşı koruyucu bir etki sağlayan aşılar mevcuttur ve bu nedenle aşı olmak, enfeksiyona yakalanma riskini azaltır.
- Domuz gribi virüsü, ellerimiz aracılığıyla yüzeylerden insanlara geçebilir. Bu nedenle ellerimizi sık sık yıkamak, virüsün bulaşmasını azaltır.
- El temizleme jellerini veya el dezenfektanlarını kullanın.
- Sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.
Yukarıda yer alan tüm bu önlemleri almak domuz gribine yakalanma riskinizi en aza indirmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda beslenmenize dikkat etmek ve düzenli spor yapmak da bağışıklığınızı desteklemeye ve hastalıktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!