Folik asit, vücudun yeni hücreler oluşturmasına ve DNA üretmesine yardımcı olur. Dolayısıyla normal bir büyüme ve gelişme için folik aside ihtiyaç duyulur.
Özellikle hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında önerilen dönemde folik asit almak, bebeklerin gelişiminde önemli faydalar sağlar; organların düzgün bir şekilde gelişmesini temin eder. Bu konu üzerine yapılan araştırmalar, hamile kalmadan önce folik asit almanın, nadiren de olsa görülebilen spina bifida , ensefalosel ve anensefali gibi ciddi nöral tüp kusurlarını önleyebildiğini göstermektedir.
Hamilelikte Vücudun Folik Aside Ne Kadar İhtiyacı Vardır?
Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, tüm hamile kadınların günde en az 0,6 gram kadar folik asit almasının gerekli olduğuna vurgu yapmaktadır. Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra folik asit almak yeterince erken olmayabilir. Çünkü nöral tüp defekti gibi doğumsal anormallikler genelde hamileliğin fark edilmediği ilk ayında ortaya çıkmaktadır. Bunu önlemek için kadınlar hamile kalmayı düşünür düşünmez vücutlarında yeterli miktarda folik asit bulunup bulunmadığından mutlaka emin olmalıdır.
Eğer vücuttaki folik asit miktarı az ise doktorlar yeterli folik asit seviyesine ulaşılması için alınması gereken dozlarda yardımcı olacaktır. Öte yandan aşağıdaki gibi durumlarda vücudun daha yüksek dozlarda folik aside ihtiyaç duyabileceği unutulmamalıdır:
- Böbrek hastalığının görüldüğü durumlarda, özellikle diyalize giriliyor ise,
- Orak hücreli anemi hastalığı görülüyor ise,
- Karaciğer hastalığı var ise,
- Düzenli olarak, tolere edilebilir miktarlardan daha fazla alkollü içecek tüketiliyor ise,
- Epilepsi hastalığı, tip 2 diyabet, lupus hastalığı, sedef hastalığı, astım rahatsızlığı veya inflamatuar bağırsak hastalığı tedavileri için ilaç alınıyor ise vücut, daha yüksek dozlarda folik aside ihtiyaç duyabilir.
Peki, Yiyeceklerden Yeterli Miktarda Folik Asit Alabilir Miyiz?
Pancar, brokoli ve ıspanak gibi birçok yeşil yapraklı sebzede doğal folat bulunur. Bununla birlikte Amerika gibi bazı ülkeler diğer gıdaları da folik asitle güçlendirmeye yönelik adımlar atmışlardır. Bu gıdalara şunları örnek verebiliriz;
- Tahıllar,
- Pirinç ve bulgur,
- Portakal suyu ve bazı meyve suları,
- Makarna.
Folik asitle güçlendirilmiş gıdalardan en az birini tüketmeniz durumunda ihtiyacınız olan folik asit miktarını büyük ölçüde temin edebilirsiniz. Sadece yiyeceklerden yeteri kadar folik asit alacağınızın bir garantisi olmadığı için folik asit takviyesini de göz önünde bulundurmanızda fayda olabilir.
Söz gelimi hamilelik döneminde bulantılar olduğu zaman ihtiyacınız olan folik asit miktarını yiyeceklerden yeterince almak mümkün olmayabilir. Bu yüzden doktorlar genellikle hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında önerilen dönemlerde folik asit takviyesi veya buna uygun bir vitamin almanızı önerir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!