Histamin bağışıklık, sindirim, nörolojik sistemler gibi vücudumuzdaki başlıca sistemlerde bulunan bir kimyasal maddedir. Vücut, ihtiyaç duyduğu histamini kendi hücrelerinden alır ancak dışarıdan almak da mümkündür. Bekletilmiş tüm protein içeren besinler, fermente süt ürünleri, ekşi mayalı besinler ve kombu çayı gibi gıdalar histamin açısından zengindir.
Histamin İntoleransı
Histamin açısından zengin gıdalara alerjik reaksiyon gösteren kişilerde histamin intoleransı olarak bilinen rahatsızlık olabilir. Ancak bu rahatsızlığın nüfusun çok az bir kesiminde olduğu biliniyor. Histamin duyarlılığını arttıran genetik özelliklere sahip bireylerde görülebilir. Aşağıdaki gibi bazı tıbbi durumlar da histamin intoleransı riskini arttırabilir:
- Bağırsak mikrobiyotasında dengesizlikler
- Karaciğer rahatsızlıkları
- Crohn hastalığı
- Gastrointestinal bozukluklar
- Kronik veya aşırı stres
- Yaralanmalar ve travmalar
Ayrıca antidepresan, antibiyotik, ağrı kesici, kas gevşetici, kalp hapları gibi ilaçlar da histamin duyarlılığını tetikleyebilir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler baş ağrısı, ciltte tahriş ve ishal gibi belirtiler gösterebilir. Bu rahatsızlığı teşhis etmek için test olmadığından dolayı uzmanlar danışanlarına eliminasyon diyeti uygular. Eliminasyon diyetinde öncelikle belirli gıda grupları beslenme planından çıkarılır ve sonrasında bu gıdalar teker teker beslenme düzenine eklenir. Bu sayede besinlerin olası reaksiyonları takip edilir.
Histamin Diyetinde Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
- Fermente süt ürünleri (yoğurt, ekşi krema, kefir)
- Turşu
- Alkol (şarap, bira ve şampanya)
- İşlenmiş et (sosis, salam, jambon)
- Domates
- Patlıcan
- Ispanak
- Sirke
- Ekşi mayalı ekmek
- Kombu çayı
- Konserve balık (ton balığı)
Histamin diyeti, histamin duyarlılığının olup olmadığını teşhis etmek için uzmanlar tarafından uygulanır. Histamin bakımından zengin gıdalar bir uzman gözetiminde beslenme düzeninden çıkarılır ve ardından yavaş yavaş tekrar beslenme düzeninize eklenir. Histamin içeren gıdalara karşı toleransınız hakkında böylece bilgi edinebilirsiniz.
Histamin Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Histamin diyetinde dikkat etmemiz gereken birkaç püf nokta bulunuyor. Öncelikle bu diyeti uygularken evde yemek yemeye özen göstermelisiniz. Yediğiniz her şeyi kaydettiğiniz bir beslenme günlüğü tutabilirsiniz. Günlüğünüze hangi yemeği yedikten sonra rahatsız hissettiğinizi not düşmelisiniz.
Yalnızca buzdolabında sakladığınız taze gıdaları tüketmelisiniz. Diyeti 4 haftadan fazla sürdürmemeye dikkat edin. Bu süreci bir diyetisyen ile birlikte yürütürseniz daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Ayrıca vitamin ya da mineral takviyesi ihtiyacınızın olup olmadığını da bir uzmana danışabilirsiniz.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!