Doğduğumuz günden itibaren yaşamımızın her anında yaptığımız, belki de hiç durmadan tekrar ettiğimiz tek şeydir nefes almak.
Peki, durmadan tekrar ettiğimiz bu eylemi ne kadar doğru yapıyoruz?
Doğru bir şekilde nefes almak ve doğru nefes egzersizlerini öğrenmek en zorlu durumlarda dahi kurtarıcı bir işleve sahip olabilir. Yoğun baskı altında ortaya çıkan stres ve aşırı kaygı anları, doğru nefes alma yöntemi ile kontrol altına alınabilir. İş hayatında karşılaştığımız zorlukları, kaygı anlarında karşılaştığımız panik atakları ve stresli-gergin anlarımızı, doğru nefes egzersizlerini öğrenerek kolaylıkla kontrol altına alabiliriz.
Nefes Meditasyonlarının Önemi
Nefes meditasyonları, daha sağlıklı bir zihne sahip olmak, duyguları daha iyi anlamak ve olumlu duygular örmek ve farkındalığı arttırmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Nefes meditasyonları kaygı düzeyini kısa zaman içinde kontrol altına almanız konusunda sizi destekler. Bunun için bu meditasyonları düzenli bir şekilde yapmanız, olumlu sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
Nefes almak aşırı kaygılı, öfkeli ve stresli olduğunuz anlarda ussal işlevlerinizi yeniden kazanmanıza yardımcı olur. Çünkü böylesi güçlü duyguların hâkim olduğu zamanlarda prefrontal korteksiniz yani beyninizin rasyonel düşünceden sorumlu kısmı işlevlerini yerine getiremeyebilir. İşte bu sebeple çok sinirli olduğunuz durumlarda size yöneltilen ‘sakin ol’ veya ‘sıkma canını’ gibi sözcükleri duymazsınız. Dolayısıyla bu işlevlerin yeniden işlerliğini kazanabilmesi için o anlarda nefes egzersizlerine başvurmak önemlidir.
Bazı araştırmalar farklı duyguların farklı nefes alma biçimleriyle ilişkili olduğunu ve bu nedenle nasıl nefes aldığınızı değiştirmenin nasıl hissettiğinizi de değiştirebileceğini göstermektedir. Örneğin, neşe duyduğunuz an nefesiniz düzenli, derin ve yavaş olacaktır. Endişeli veya kızgın hissediyorsanız, nefesiniz düzensiz, kısa, hızlı ve sığ olacaktır.
Nefes aldığınız zaman kalp hızlanırken nefes verirken kalp hızımız yavaşlar. Çok gergin olduğunuz zaman nefes verme sürenizi uzatmayı deneyerek değişimi fark edebilirsiniz. Dörde kadar sayarak nefes alın ve sekize kadar sayarken de nefes verin. Buna ek olarak bu egzersizlerle gergin anlarınızda rahatlayabilecekken, nefes meditasyonları gibi günlük hayatınıza dahil edeceğiniz pratiklerle uzun vadede sinir sisteminizin dayanıklılığını arttırabilirsiniz.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!