Plagiosefali, kafatası asimetrisi ile ilişkili bir rahatsızlıktır ve bebeklerin kafasının basık görünmesine neden olur. Çoğu zaman bu basık görünüm, bebeklerin başları henüz yumuşakken düzenli olarak tek pozisyonda uyutulmalarından kaynaklanabilmektedir. Bebeklerin beyni, bu deformasyondan etkilenmeyeceği ve genelde zaman içinde kafa şekli düzeleceği için endişe duyulacak bir rahatsızlık değildir.
Plagiosefali ve Brakisefali Arasında Ne Fark Vardır?
Bebeklerde görülen düz kafa sendromunun plagiosefali ve brakisefali olmak üzere iki tipi vardır. Plagiosefali, başın bir tarafının düzleşip asimetrik bir görünüme neden olmasıdır. Kulaklar çarpık olabilir ve alında da çıkıntılar görülebilir. Brakisefalinde ise başın arkası düzleşir ve başın genişlemesine neden olur.
Plagiosefali Neden Olur?
Kafa şeklinin deforme olmasının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Uyku Pozisyonu: Bir bebeği sürekli olarak aynı pozisyonda uyutmak kafa şeklinde düzleşmeye neden olabilir. Bebeklerde uyku pozisyonunu sürekli olarak değiştirmek gerekir.
Doğum Anında Problem: Normal doğum esnasında rahimde yaşanan sorunlar, bebeğin kafasına basınç uygulanmasına sebep olabilir.
Prematüre Doğum: Prematüre bebeklerde düz kafa sendromu görülme ihtimali daha yüksektir çünkü zamanında doğan bebeklere kıyasla prematüre bebeklerin başı daha yumuşaktır.
Boyun Kas Gerginliği: Bebeğin başını belirli bir yöne çevirmesini engelleyen bu gerginlik, başının bir tarafında düzleşme yaşanmasına yol açabilir.
Bebeğinizin kafasında düzleşme gözlemliyor ve endişe duyuyorsanız doktorunuz ile konuşabilirsiniz. Hafif düzleşmeler, tıbbi açıdan çoğu zaman bir risk taşımamaktadır. Bebeğinizin uyku ve dinlenme pozisyonlarını değiştirmek, belirli bir bölgedeki düzleşmenin iyileştirilmesini sağlayabilir.
Bebeğiniz 6 aylık olana kadar plagiosefali sendromunda bir düzelme görülmezse doktorunuz kraniyal ortez kask önerebilir. Kişiye özel üretilen bu kasklar, başın düzgün bir şekilde şekillenmesini desteklemektedir. Tedaviye yeterince erken başlanmazsa, çocuğunuzun kafa şeklindeki deformasyon kalıcı hale gelebilir. Düz kafa sendromu yaşayan bebeğiniz eğer başını döndürmede de güçlük çekiyorsa, fizyoterapi boyun kaslarını rahatlatmaya ve güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz. Doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!