Premenstrüel sendromu (PMS), adetten hemen önce yaşanan ruh hali değişimleri, hassas göğüsler, aşırı yemek yeme isteği, yorgun ve sinirli haller gibi çeşitli belirtilere sahiptir. Her adet gören 4 kadından 3'ünün adet öncesi sendrom yaşadığı tahmin edilmektedir. Belirtiler her adet döngüsünde tekrarlama eğilimi gösterir. Ancak adet öncesi yaşadığınız bu sorunların hayatınızı kontrol etmesine müsaade etmeyebilirsiniz. Kimi tedaviler veya yaşam tarzındaki düzenlemeler, adet öncesi sendromun belirtilerini azaltmanıza veya önlemenize yardımcı olabilir.
İçindekiler
PMS(Adet Öncesi Sendromu) Belirtileri Nelerdir?
PMS’in olası belirti çok fazladır. Ancak çoğu kadın bu sorunlardan yalnızca birkaçını yaşar. Bu belirtiler bazı kadınların günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetli hale gelebilir. Semptomların şiddeti fark etmeksizin çoğu kadın için belirtiler genellikle adet döneminin başlamasından sonraki günlerde kaybolur. Fakat eğer adet öncesi sendromu sürecinde yaşadığınız rahatsızlıklar günlük yaşamınızı sürdürmenizi engelliyorsa bir doktora başvurabilirsiniz.
Duygusal ve Davranışlar Belirtiler
- Gerginlik veya kaygı
- Depresyon hali
- Ağlama hissi
- Ruh hali değişimleri
- İştahsızlık ya da sürekli yemek yeme isteği
- Uyumakta zorluk çekme
- Sosyalleşmeden uzak kalma isteği
- Odaklanamama
- Libidoda değişimler
Fiziksel Belirtiler
- Eklem veya kas ağrıları
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Karın şişkinliği
- Göğüslerde hassasiyet
- Sivilce oluşumu
- Kabızlık veya ishal
PMS (Adet Öncesi Sendromu) Nedenleri Nelerdir?
Adet öncesi sendromunun neden olduğu tam bilinmemektedir. Ancak hormonal değişiklikler, beyindeki kimyasal değişiklikler ve depresyon neden olan faktörler olarak gösterilebilir. Adet öncesi sendromunun belirtileri hormonal dalgalanmalarla değişir ve hamilelik ya da menopozla birlikte kaybolur. Ruhsal değişimlerde çok önemli bir rol oynadığı düşünülen beyin kimyasalı serotonin dalgalanmaları, adet öncesi semptomları tetikleyebilir. Yetersiz miktarda serotonin, adet öncesi depresyona, yorgunluğa, yeme isteğine ve uyku sorunlarına neden olabilir. Şiddetli adet öncesi sendromu yaşayan bazı kadınlarda teşhis edilmemiş depresyon da bulunmaktadır. Ancak diğerleri gibi depresyon da tek başına tüm belirtilerin nedeni değildir.
PMS(Adet Öncesi Sendromu) Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Adet öncesi sendromunu yönetmenin birçok yolu vardır. Tamamen düzeltemeseniz de o an için yardımcı olabilecek bazı yöntemler vardır. Bunlar şu şekilde özetlenebilir:
- Günde yaklaşık 30 dakika egzersiz yapmak
- Tam tahıllı besinler, meyve ve sebze gibi sağlıklı yiyecekler tüketmek
- Süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler ve balık gibi yiyeceklerden kalsiyum almak
- Tuz, kafein ve alkolden uzak durmak
- Sigara içmemek
- Yeterli uyku almak
- Stresi azaltmak için çalışmak
- İbuprofen, asetaminofen veya naproksen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler de denenebilir. Ancak ne kadar tüketileceği ve dozu talimatlara uygun olarak kullanılmalıdır.
- Bazı kadınlar için folik asit, magnezyum, B-6 vitamini, E vitamini ve kalsiyum gibi vitamin ve mineralleri D vitaminiyle birlikte tüketmek iyi gelebilir. Ancak bu tür herhangi bir vitamin veya takviye alacaksanız bunu doktor kontrolü altında almalısınız.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!