Protein tozu bir uzmana danışılarak, gerekli görüldüğü durumlarda protein ihtiyacını karşılamanın basit yollarından biridir. Bir bardak süte veya smoothieye ekleyerek keyifli bir şekilde tüketilebilecek olan protein tozunun yanı sıra proteinin kendisi kas, kemik gücü ve sayısız vücut fonksiyonunu oluşturmak, geliştirmek ve sürdürmek için gereklidir.
İçindekiler
Protein Tozu Nedir?
Protein tozu, bitki veya hayvan kaynaklarından elde edilen konsantre bir protein şeklidir. Bu kaynaklar kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Bitkiler: Soya fasulyesi, bezelye, pirinç, patates veya kenevir.
- Yumurta veya süt (kazein veya peynir altı suyu proteini).
Protein tozları; ilave şekerler, yapay tatlandırıcılar, koyulaştırıcılar, vitaminler ve mineraller gibi diğer bileşenleri de içerebilir. Ölçü başına protein miktarı 10 ila 30 gram arasında değişebilir. Kas geliştirmek için kullanılan takviyeler nispeten daha fazla protein içerebilirken, kilo kaybı için kullanılan takviyeler nispeten daha az protein içerir.
Protein Tozu Kullanımının Riskleri Nelerdir?
Protein tozu kullanırken göz önünde bulundurulması gereken bazı riskler vardır.
- Protein tozu bir besin takviyesidir. FDA, ürünlerin güvenliğini ve etiketlemesini değerlendirmeyi üreticilere bırakmaktadır. Bu nedenle bir protein tozunun üreticilerin iddia ettiklerini içerip içermediğini bilmenin bir yolu bulunmamaktadır.
- Uzun vadeli etkileri bilinmemektedir. Takviyelerden yüksek oranlarda protein alımının olası yan etkileri hakkında sınırlı veri bulunmaktadır.
- Yüksek oranda protein tozu tüketimi sindirim problemlerine neden olabilmektedir. Süte alerjisi olan veya laktozu [süt şekeri] sindirmekte güçlük çeken kişiler, süt bazlı bir protein tozu kullanırlarsa mide ve bağırsak sistemi ile ilgili rahatsızlık yaşayabilirler.
- Birçok protein tozunda ilave şeker bulunmaktadır. Yüksek oranda şeker ile birlikte alınan fazla kalori; kiloda ve kan şekerinde artışa sebep olabilir. Amerikan Kalp Derneği günlük ekstra şeker alımının, kadınlar için 24 gram ve erkekler için ise 36 gram ile sınırlandırılmasını önermiştir.
Protein Tozu Zararlı Mıdır?
Protein tozu gereklilik halinde, belirli bir oranda ve bir uzmana başvurularak alındığı takdirde faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra güvenilir bir yerden almak da, zararlı katkı maddeleri içermediğinden emin olmak açısından oldukça önemlidir.
Protein tozu birçok insanın günlük protein ihtiyacını karşılamasına yardımcı olan uygun bir protein kaynağı olabilir, fakat bir protein tozundaki belirli bir protein türüne veya diğer bileşenlere alerjiniz varsa, bu durum alerjik reaksiyona girmenize neden olur. Bu durumda protein tozu kullanımından kaçınmalısınız.
Özellikle ağır metal testleri yapmaya özen gösteren bilinen markaların ürettiği protein tozlarını seçmeye çalışın. Bunun yanı sıra yağsız et, kümes hayvanları, yumurta, fasulye, mercimek, soya peyniri, fındık ve tohumlar gibi protein açısından zengin bütün gıdaları içeren dengeli bir beslenme için çaba gösterin.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Welness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!