‘’Tenosinovit Stenosing’’ ismiyle de bilinen bu durum her parmakta görülebileceği gibi genellikle yüzük ve başparmakta görülür. Ameliyatsız, fizik tedavi yöntemi ile tedavisi mümkündür. Ancak ileri seviyedeki tetik parmak hastalarında ameliyat önerilmektedir.
Tetik Parmak Neden Olur?
Tendonlar, kası kemiğe bağlar ve parmaklarımızın hareketini sağlar. Ancak tendon kılıfının iltihaplanması ya da tahriş olması, parmakların serbestçe hareket ettirilememesi ile sonuçlanır. Dolayısıyla tetik parmak durumunun sebebi tendonların hasar görmesidir.
Tetik parmak tekrarlayan el hareketleri (mouse kullanımı, bez sıkma gibi) ve aynı kavrama hareketlerinin gerçekleştiği meslek grupları, hobiler ya da yaşam tarzlarına sahip kişilerde daha sık görülür. Her yaştan insanın başına gelebileceği gibi 50 yaş üzeri kadınlar riskli grupları oluşturur. Ayrıca diyabet ve romatoid artrit rahatsızlıklarına sahip kişilerde tetik parmak gelişme riski daha yüksektir.
Tetik Parmak Belirtileri
Tetik parmak çoğu zaman semptomlar olmadan ilerleyen bir hastalıktır. Ancak hastalığın ilerleyen evrelerinde görülen yaygın belirtiler şu şekildedir:
- İlgili parmakta ve çevresinde hassasiyet, şişlik ya da yumru olması
- Sabah parmakları açmada güçlük
- Parmak hareketlerinde “tık” sesi ile kilit açılması
- Parmakların aniden kilitlenmesi
Belirtiler artıp rahatsızlık ilerledikten sonra yazı yazmak, gömlek iliklemek, kilide anahtar sokmak gibi günlük işlevlerde zorlanma başlar. Neyse ki bu sorunu evde yapabileceğiniz parmak egzersizleri ile çözmek, semptomları hafifletmek ve ağrıları yönetmek mümkün!.
- El Sıkma
İlgili parmağınızı düz bir zemine yerleştirin ve başparmağınızı zeminden biraz yukarı kaldırın. Bileğinizin düz bir pozisyonda durduğundan emin olun. Yavaşça elinizi yumruk yapın ve 2 saniye bekleyin. Yumruğunuzu açarak tüm parmaklarınızı başlangıç pozisyonuna getirin. Bu hareketi 10 kez tekrarlayın. Bu hareketi yaparken orta yumuşaklıkta bir topu sıkabilirsiniz.
- Parmak Esnetme
Elinizi sabit, düz bir zemine yerleştirin. Diğer elinizle ilgili parmağı tutun ve yavaşça kaldırın. Acı hissettiğiniz noktaya kadar devam edin ve pozisyonu 10 saniye koruyup, gevşeyin. Bu hareketi günde 3 kez 5 tekrar halinde gerçekleştirin.
- Eklem Bükme
Diğer elinizi kullanarak hasarlı parmağı üst eklemin hemen altından tutun. Parmağın geri kalanını düz tutarken üst kısmını eklemden bükün ve bu hareketi günde 3 kez 5 tekrar halinde gerçekleştirin.
- Bilek Hareketi
Gevşek bir şekilde yumruk yapın ve düz bir zemine yerleştirin. Bileğinizi vücudunuza doğru bükün ve iki saniye bekleyin. Ardından serbest bırakın. Bu hareketi 10 kez tekrarlayın.
- Nesne Tutma
Avucunuza küçük bir nesne yerleştirin ve onu sıkıca tutun. Bu konumu birkaç saniye koruyun ve ardından parmaklarınızı uzatın. Bu egzersizi günde üç kez yapabilir ve her seferinde farklı yumuşaklıklarda ki nesneler kullanabilirsiniz.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!