Bu da hareketlerinin çoğunun istemsiz bir şekilde gerçekleştiği anlamına gelir. Parlak bir ışık tuttuğunuz zaman gözlerini sıkıca kapatırlar mesela.
Bazı refleksler yenidoğanlarda aylarca kalırken, diğerleri haftalar içinde kaybolur. İşte bebeğinizde karşılaşabileceğiniz bazı refleksler:
- Kök Salma Refleksi
Bebeklerde refleksler bazı durumlarda gönüllü bir davranışa dönüşebilmektedir. Örneğin, bebeğinizin yanağını veya ağzını okşarsanız, başını elinize doğru çevirmesini isteyen bir refleksle yüzünü elinizin olduğu yöne doğru çevirir. Bu refleks bebeğinizin beslenme zamanında meme ucunu bulmasına yardımcı olan bir reflekstir. Bebeğiniz başını bir yandan diğer yana, meme ucuna doğru çevirerek anne sütünü emmek için doğru pozisyona getirecektir.
- Emme Refleksi
Emme refleksi bebeklerde sıkça karşılaşılan reflekslerden biridir. Bu refleks doğumdan önce anne karnında başlar. Hamilelik sırasında ultrason çektiyseniz, bebeğinizin parmağını emdiğini görmüş olabilirsiniz.
Doğumdan sonra meme başı ve areola bebeğinizin ağzına derin bir şekilde yerleştirildiğinde, bebeğiniz tereddütsüz bir şekilde emmeye başlar.
Bu ritmik emme hareketlerini nefes alma ve yutma ile koordine etmek yenidoğan için nispeten karmaşık bir iştir. Yani bu refleksif bir hareket olsa da, ilk başta tüm bebekler verimli bir şekilde emmez. Ancak pratikle refleks, hepsinin iyi yönettiği bir beceri haline gelir.
Doğumdan sonraki ilk haftalarda kök salmak, emmek ve elini ağzına götürmek beslenme ipuçları olarak kabul edilir. Daha sonra, emzirme iyice yerleştikten sonra, bebeğiniz kendini teselli etmek için bu hareketleri kullanmaya başlayacak ve ayrıca bir emzikle yardım ettiğinizde de rahatlayabilir.
- Moro veya ürkme refleksi
Moro refleksi ilk birkaç haftada sıklıkla görülebilen dramatik bir reflekstir. Bebeğinizin başı aniden pozisyon değiştirirse,geriye düşerse, yüksek sesle veyrafından aniden irkilirse, kollarını bacaklarını ve boynunu uzatır, ardından kollarını hızla birleştirir. Hatta yüksek sesle ağlamaya başlayabilir. Bebeklerde değişen derecelerde mevcut olan Moro refleksi, genellikle ilk ayda zirve yapar ve yaklaşık iki ay sonra kaybolmaya başlar.
- Tonik boyun refleksi veya "eskrim" duruşu
İlginç reflekslerden biri de tonik boyun refleksi veya eskrim duruşudur. Bebeğinizin başı bir tarafa döndüğünde, başına karşılık gelen kolunun düzleşeceğini ve diğer kolun eskrim yapıyormuş gibi büküleceğini hissedebilirsiniz. Bu refleks bebeğiniz beş ila yedi aylıkken kaybolur.
Hem Moro hem de tonik boyun refleksleri vücudun her iki tarafında eşit olarak bulunmalıdır. Reflekslerin bir tarafta farklı göründüğünü veya bebeğin vücudun bir tarafını diğerinden daha iyi hareket ettirdiğini fark ederseniz, hekiminize danışınız.
- Kavrama Refleksi
Bebeğinizin avucunu okşadığınızda, hızlıca parmağınızı kavradığını fark edeceksiniz. Ya da ayağının tabanını okşarsanız, parmaklarının sıkıca kıvrıldığını göreceksiniz. Bu hareketler de bebeklerde görülen refleksler arasındadır. Elleri ile temas kuran her şeyi sıkıca kavrarlar.
- Adım atmak
Bebeklerin bir diğer refleksif yeteneği de adım atmaktır. Bebeğinizi kollarının altından tutarsanız (başını da desteklemeye dikkat ederek) ve tabanlarını düz bir yüzeye değdirirseniz, bir ayağını diğerinin önüne koyar, bu adım atma çabası refleks ile gelişir.
Bu refleks iki ay sonra kaybolacak, daha sonra ilk yılın sonuna doğru öğrenilen yürüme davranışı olarak tekrar ortaya çıkacaktır.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!