Beslenme Nedir?
Beslenme, sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için vücudun ihtiyacı olan temel besin maddelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde alınmasıdır. Bilimsel araştırmalara göre kişinin sağlıklı büyüyerek ve gelişerek daha uzun bir yaşam sürmesi, 50'ye yakın besin maddesinden yeterli miktarda almasına bağlıdır. Bilimsel olarak bu besinlerden birinin alınmaması veya yetersiz alınması büyümenin, gelişmenin ve sağlığın bozulması demektir.
İçindekiler
Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir?
Yeterli ve dengeli beslenme; vücudun sağlıklı büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerjinin ve tüm besin maddelerinin yeterli ve uygun şekilde alınmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenme hastalıklardan korunmanın ve sağlığın temelidir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu kadar besinin alınmaması durumunda; enerji eksikliği ve dokuların yenilenmemesi nedeniyle yetersiz beslenme durumu ortaya çıkar.
Vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla besin alınması durumunda bu besinler yağ olarak biriktiğinden sağlık açısından tehlikeli hale gelir. Bu durum ise dengesiz beslenme olarak tanımlanır. Dengesiz beslenme sonucunda insanların sağlıkları da bozulabilir.
Yetersiz ve Dengesiz Beslenmenin Sonuçları
Sağlıklı yaşamın temeli yeterli ve dengeli beslenmedir diyebiliriz. Yetersiz ve dengesiz beslenen kişinin vücudu, enfeksiyonlara karşı dirençli değildir. Bu nedenle bu kişiler kolayca hastalık kapabilirler. Ayrıca belirli bir besin maddesinden herhangi birinin yetersiz alınması durumunda da vücut fonksiyonu azalır ve hastalıklar ortaya çıkar. Yetersiz ve dengesiz beslenme kişilerin çalışma, planlama ve yaratma yeteneklerini de azaltır.
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin bir diğer sonucu ise zihinsel yavaşlık ve tutum ile faaliyetlerde dengesizlik oluşmasıdır. Bu bağlamda yetersiz beslenmenin bilişsel yetiler üzerinde de olumsuz bir etkisi olduğu söylenebilir.
Ayrıca vücut ağırlığı, boy ve yaş ile doğru orantılı olmadığında bir hastalık olarak kabul edilen obeziteye de yol açmaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenmeden en çok etkilenen gruplar: bebek ve çocuklar, gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar, hamile ve emziren kadınlar, yaşlılar ve işçilerdir. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin nedenleri araştırıldığında beslenme ile ilgili bilgi eksikliği ilk sırada gelmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenme, beslenme eğitimi verilerek ve sağlıklı beslenme bilinci kazandırılarak önlenebilir.
Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Önemi
Yeterli ve dengeli beslenen kişiler, yetersiz ve dengesiz beslenen kişilere göre daha güçlü bir görünüme sahip, bakışları daha aktif ve dikkatli, ciltleri daha pürüzsüz ve nemli, baş ağrılarından, yorgunluktan ve isteksizlikten uzak; zihinsel, fizyolojik ve sosyal gelişim bakımından daha normal olan kişilerdir. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmenin hayatımızı devam ettirmek için çok önemli olduğunun bilincinde olarak hareket etmeliyiz.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!