Kalp rahatsızlıkları, diyabet, astım, sırt ve eklem ağrıları gibi kronik rahatsızlıklarınız varsa egzersiz yapmak sağlığınıza önemli katkılar sağlayabilir. Kronik rahatsızlıklara sahip biriyseniz doğal olarak egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz sizlere hangi egzersizlerin sizin için güvenli olduğunu söyleyecek ve egzersizleriniz sırasında dikkat etmeniz gereken hususlar konusunda uyarılar ve tavsiyelerde bulunacaktır.
Kronik Rahatsızlıklara Sahip Biri İçin Hangi Egzersizler Güvenlidir ?
Doktorunuz size acınızı azaltmak veya güç kazanmanız için belirli egzersiz önerilerinde bulunabilir. Kondisyonunuzun durumuna bağlı olarak tüm egzersizleri aynı anda yapmaktan kaçınmanız veya kendinizi zorlamamanız gerekebilir. Bazı durumlarda egzersizlere başlamadan önce bir fizik terapiste danışmanız gerekebilir.
Örneğin, eğer sırtınızın alt kısmında kronik ağrınız varsa, yüzme ve yürüyüş gibi hafif hareketli aktiviteleri tercih edebilirsiniz. Bu tarz egzersizler sırtınızı zorlamayacak, sarsmayacaktır.
Eğer astımınıza yönelik egzersizlerde bulunmak istiyorsanız, gibi kısa koşular içeren aktiviteler seçebilirsiniz. Elbette astım spreyi kullanıyorsanız egzersiziniz sırasında ulaşabileceğiniz bir konumda bulundurduğunuza emin olmakta fayda var.
Eklem iltihaplarınız varsa, iltihabın türü ve hangi eklemlerde bulunduğunu dikkate alarak bir egzersiz programı hazırlamanız en iyisi olacaktır. Doktorunuzla veya bir fizik terapist ile birlikte hazırlayacağınız, eklemlerinizi daha az zorlayacak bir egzersiz programını uygulamak sizin için en iyisi olacaktır.
Kronik Ağrıları Olan Bir Kişi İçin, Ne Sıklıkta, Ne Kadar ve Ne Yoğunlukta Egzersiz Yapmak Güvenli Olacaktır ?
Egzersiz programınıza başlamadan önce, doktorunuz ile egzersiz rutinlerinizi ne kadar sürede ve ne yoğunlukta tutmanızın güvenli olacağınızı konuşmanız önemli bir gerekliliktir. Eğer uzun süredir egzersiz yapmadıysanız, yavaş bir başlangıç yapmanız ve kademeli olarak ilerlemiz gereklidir. Doktorunuza ilerlemek için ne tarz egzersiz hedefleri koymanızın sizin için güvenli olacağını danışın.
Egzersiz Programına Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Özel Durumlar Bulunuyor Mu ?
Kondisyonunuza bağlı olarak, doktorunuz egzersizlere başlamadan önce uymanız gereken tavsiyelerde bulunabilir.
Örneğin, şeker hastasıysanız, fiziksel aktivitelerin kan şekerinizi düşüreceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Herhangi bir aktiviteden önce kan şekerinizi ölçmeniz gerekmektedir. Eğer kan şekerinizi düşüren insülin veya diyabet ilaçları kullanıyorsanız, kan şekerinizi dengede tutmak için egzersizlerden önce bir şeyler atıştırmanız gerekebilir.
Eğer eklem iltihaplarınız varsa egzersizlere başlamadan önce ılık bir duş almanız tavsiye edilir. Sıcaklık kaslarınızı ve eklem yerlerinizi rahatlatacak, başlamadan önce hissediyor olabileceğiniz ağrıları hafifletmenize yardımcı olacaktır. Aynı şekilde, kullandığınız ayakkabının şok emme özelliğinden ve egzersiz boyunca denge sağladığından emin olmalısınız.
Ne Tarz Rahatsızlıklar Deneyimleyebilirim ?
Ağrı ve acıyı en düşük seviyede tutmak için egzersiz sırasında veya sonrasında yaşayabileceğiniz rahatsızlıklar hakkında doktorunuz ile konuşmalısınız. Böylece ne tarz bir ağrının normal, ne tarz bir ağrının daha ciddi bir probleme işaret ettiğini kestirebilirsiniz.
Örneğin, kalp rahatsızlığınız varsa, karıncalanma, nefes kesilmeleri, göğüs ağrısı veya kalp ritmi düzensizliği gibi belirtilerde egzersizi bırakmanız gereklidir.
Bilinmesi Gereken Başka Ne Var ?
Düzenli bir egzersiz programına başlamak zor olabilir. Rutininize bağlı kalmanızda yardımcı olması için egzersizlerinizi bir arkadaşınız ile birlikte gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda doktorunuzdan, hastanenizdeki, kliğinizdeki veya sağlık klübünüzdeki sizin kondisyon seviyenizde olan insanlara egzersiz programı önermesini rica edebilirsiniz.
Motivasyonunuzu korumak için eğlenceli aktiviteler seçin, gerçekçi hedefler koyun ve ilerleyişinizi kutlayın. Egzersiz programınız hakkında başlangıçtan ilerleme süreci boyunca, her türlü merak ettiğiniz şeyi doktorunuzla paylaşabilirsiniz.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!