"Nefes Almanın İnsan Psikolojisi İle İlişkisi"
Hiç nefesinizi tuttuğunuz bir an oldu mu ? o anki duygunuz neydi hatırlıyor musunuz ?
Peki nefes nefese kaldığınız, terlediğiniz, kalp atışlarınızın hızlandığı bir an? O an neler hissettiniz ? Öfkeli miydiniz? Korkuyor muydunuz? Çok mu heyecanlıydınız?
Sebebi her ne olursa olsun, nefes almanın duygularımızla, duygularımızın da nefes alma ile doğrudan bir ilişkisi var. Bu çift yönlü iletişimde duyguları kontrol edebildiğimiz kadar nefesimizi de kontrol edebiliyoruz. Nefesimizi kontrol edebiliyorsak bu duygularımız üzerinde de kontrole sahip olduğumuzu gösterir ki bu iyiyi işarettir…
Yeterli ve düzgün nefes alınmaması kişilerde yorgunluğa, uyku sorunlarına ciltte erken yaşlanmaya, kalp sorunlarına ve bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlara neden oluyor. Doğru ve yeterli miktarda nefes alınmaması ayrıca kişide psikolojik açıdan da sorunlara neden olabiliyor. Kaygıyı, stresi, öfkeyi iyi yönetememenin nefes alış verişiyle de ilgisi bulunmaktadır.
Yetişkin bir insan dakikada ortalama 12-20 nefes almaktadır.
Bu bir günde 17 bin- 28 bin arasında nefes almak demek. Her nefes alışımızda akciğerlerimize temiz hava dolmaktadır. Doğru nefes almak akciğerleri gerektiği kadar temiz hava ile doldurmak, mümkün olabildiğince diyafram nefesi kullanmak ve ağızdan değil burundan nefes alarak yapılabilir.
Rahatlamayı ve gevşemeyi sağlayan birçok farklı nefes egzersizi mevcuttur. Bunlardan biri olan kutu nefes tekniğini stresli ve gergin anlarınızda bulunduğunuz her yerde ne zaman isterseniz deneyebilirsiniz.
Kutu Nefes Tekniği (Box Breathing)
- Omurganız dik bir şekilde oturun ve gözlerinizi kapatın.
- 4 saniye boyunca derin bir nefes alın.
- 4 saniye boyunca nefesinizi tutun ve ardından 4 saniye sayarak bırakın.
- 4 saniye sonunda akciğerlerinizi iyice boşalmış olduğunu hissedin.
- Rahatlayana kadar birkaç kez tekrar edebilirsiniz.
Kutu nefes tekniği, meditasyon sırasında kullanılan pratik ve yaygın bir tekniktir. Zihinsel odaklanmayı kolaylaştıran ve rahatlamak için tercih edilen popüler bir yöntemdir.
Bu bilgiler, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!