Pandemiye neden olan bir virüsün psikolojik ve sosyal etkileriyle başa çıkmaya çalışıyoruz. Hala daha devam eden bu dönemde normal dediğimiz hayatlarımıza dönmeye çalışıyoruz.
Belirsizlikle baş etmede yapılacak en önemli şeylerden birisi kaygılarımızın ve stres tetikleyicilerimizin farkında olmak.
Sadece aç olduğumuzda yemek yiyip yeterince doyduğumuzda durabilseydik, bedenlerimiz için doğru ağırlıkta olabilirdik.
Bazı insanlar öfkesini kontrol etmekte güçlük yaşamakta ve bu öfkeyi saldırgan ve yıkıcı tarzlarda gösterebilmektedir. Daha sağlıklı bir yaşam ve daha sağlıklı iletişim yolları için öfke kontrolünün nasıl sağlanabileceğini öğrenmek oldukça önemlidir.
Duyu bütünleme, yaşamın temelinde yer alan davranışlarımızı oluşturmak için vücudumuzun çevreden aldığı duyu bilgilerini anlamlandırma süreci için kullanılan bir tanımlamadır.
PASS teorisine dayalı olarak geliştirilen CAS testi dilimize “Bilişsel Değerlendirme Sistemi” olarak çevrilmektedir.
Doğaya açılmak ve doğa ile baş başa kalmak hayatın hızlıca şehirlere aktığı çağımızda en çok ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biridir.
Antidepresanlar, yaygın olarak depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlardır.
Gaslighting kelimesi, 1938’de yazılan ‘Gas Light’ kitabının adından geliyor.
Gülmek gerçekten de bulaşıcıdır. O yüzdendir ki çok gülen insanların olduğu ortalarda farkında olmadan bizler de sık sık kendimizi gülerken yakalarız.
“Özgürlüğümüz sınırlarımız kadardır, sınırlarımız ise biz ‘hayır’ diyebildiğimiz kadar vardır.”
Tükenmişlik Sendromu zaman zaman yaşadığımız yorgunluk ve isteksizlik halinden çok daha farklıdır.
Kaygı, günlük hayatımızda sık sık yaşadığımız doğal bir duygudur.
Depremlerde ölüm, ciddi yaralanmalarda en çok görülen sendromlar arasında “crush (ezilme) ve kompartman” sendromları yer alıyor.
Onlarca renk ayarı yapıldıktan sonra yüklenen videolar, defalarca deneme ve düzeltmeden sonra heyecanla sosyal medya hesaplarına yüklenen fotoğraflar, filtreler, photoshoplar…
Kristoff Kolomb, Amerika’yı keşfetmek için yola çıktığında Amerika’yı keşfedeceğini bilmiyordu. O sadece yola çıktı. Aradığını bulamadı belki ama Amerika’yı buldu.
Amerikan Psikoloji Birliği’nin tanımına göre psikolojik sağlamlık; zihinsel, duygusal ve davranışsal olarak dış ve iç koşullara ve zorlu yaşam deneyimlerine başarılı bir şekilde uyum sağlama süreci ve sonucudur.
Yüzleşme korkusu; tüm insanlarda görülen evrensel bir olgudur. Dünyanın neresinde olursa olsun, insan doğası, karşılaştığı bazı zor durumlar nedeniyle “bahanelere” sığınabilir.
Aile ve çift terapisi; değişim ve gelişimi sağlamak adına, aileler ve çiftler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı, psikoterapinin bir dalı olarak tanımlanır.
Bağımlı kişilik bozukluğunun tedavisinde psikoterapi kullanılır. Bağımlı kişinin terapi esnasında terapiste bağımlılık eğiliminde bulunması karşılaşılan bir durumdur.
Salgınlar kişide yalnızca bedensel olarak hastalığa neden olmayabilir. Bedensel hastalık yanında sinir sisteminin etkilenmesine de neden olabilir.
Bilişsel davranışçı terapinin temel amacı zorlayıcı durum ve duygularla başa çıkabilmek için olumsuz düşüncelerin değiştirilmesidir.
Birçok insan, duygusal yorgunluğun hem fiziksel hem de zihinsel olarak üzerinde önemli bir etkisi olabileceğinin farkında değildir. Ayrıca belirtiler zamanla kötüleşebilir,
Ergenlik döneminin anne ve babalar için zor olduğu kadar, ergen için de zorlayıcı bir dönem olduğundan söz edebiliriz. Çocuklarda bedensel değişimlerin ortaya çıktığı bu dönemde, değişimler
Çekingen kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle utangaç, sakin, yanlış yapmaktan korkan kişilerdir. Geleneksel toplumda daha yüksek oranda görülme olasılığı vardır.
Gebelikte kaygı bozukluğu çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Kaygının pek çok sebebi vardır ve kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir;
Genelde hipnoz ile ilk seansta tanışma ve sorunları anlatma amaçlanır. Kişinin psikolojik durumuna göre seanslar değişiklik gösterir.
Şiddetin nedenlerini üç başlıkta toparlayabiliriz. Bunlar; psikolojik, sosyolojik ve biyolojik etkenlerdir. Biyolojik olarak şiddet; insanın hayatta kalma içgüdüsüyle ilişkilidir.
Ergenlik Dönemi, litaratürde 9-13 yaşları arasında başlayan ve genç yetişkinlik dönemine kadar devam eden, kişinin fiziksel ve duygusal değişim sürecine girdiği, dönemdir.
Çalışanlar işsiz kalıp ekonomik sıkıntı çekmek istemedikleri ve yeni bir iş bulamadıkları için istifa etmek yerine sessiz istifayı tercih ediyorlar.
Her ülkenin coğrafi konumuna göre mücadele ettiği doğal afetler farklılık gösterebilir. Ülkemiz coğrafi konumu itibari ile ‘Deprem ülkesi’ olarak adlandırılır.
Beden ve zihin birlikte hareket eder. Dolayısıyla bedensel olarak yaşadığımız bir hastalık psikolojimizi etkilediği gibi, ruhsal olarak yaşadığımız sorunlar da bedenimiz üzerinde etkiye sahiptir.
Psikoterapiyi, terapist ve danışan arasındaki ilişkiyi içeren psikolojik bir tedavi olarak ifade edebiliriz.
Öncelikle Mindfulness’ın temel felsefesi olan an’da kalmak deyimini özellikle ilk başlarda tam anlamıyla yakalayabilmek oldukça zordur.
Hayatımızdaki birçok zor süreç gibi Pandemi döneminde de yaşanılan olumsuzluklara ve değişime en iyi adaptasyon sağlayan ayakta kaldı,
Bağımlılığın, sosyal, davranışsal ve genetik nedenleri vardır. Kişinin dürtüsel davranışlar gösterdiği ve bunları kontrol edemediği bir beyin hastalığıdır
“Sürü psikolojisi, bir inanca, fikre veya trende bağlı kişi sayısının çokluğuna bağlı olarak bahsi geçen şeye olan ilginin artması olarak tanımlanabilir.
Mükemmeliyetçilik mümkün olmayana ulaşma arzusudur.
Fobiyi herhangi bir durumun bireyde uyandırdığı aşırı güçlü korku olarak tanımlayabiliriz.
Aşkın bir bağımlılık olup olmadığı hakkında konuşmaya başlamadan önce aşkı tanımlayalım;
Son yıllarda beyin yapısı ile ilgili yapılan çalışmalar, psikoterapinin tıpkı ilaç tedavisi gibi beyindeki işlevsiz döngüyü değiştirdiği sonucu ortaya çıkmıştır.
Bağımlılık türlerinden biri de kumar bağımlılığıdır. Sonunda ödül olan her şey bağımlılık yapabilir.
Bugüne kadar heyecandan hiç karnınıza ağrılar girdiği, korkudan ellerinizin terlediği anlar oldu mu?
Günümüzde son derece sık rastlanan durumlardan biridir bağımlılık. Bağımlılık, pek çok bileşenin bir araya gelerek oluşturduğu bir durumdur
Toksik pozitifliğin kısa tanımı; kişinin olumsuz tüm duygulardan kaçarak kendini sürekli olumlu düşünmeye zorlama durumudur.
Deprem sonrası psikolojik reaksiyonlar arasında korku, keder, suçluluk ve öfke gibi güçlü zihinsel ve duygusal durumlara rastlanabilir.
Deprem sonrası psikolojik reaksiyonlar ve farklı duygusal reaksiyonlar gelişebilir.
‘Kendin hakkında ne düşündüğün başkalarının senin hakkında ne düşündüğünden çok daha önemli’ söze bu şekilde başlayalım,
Eğer bu işaretler sizlere tanıdık geliyor ise AHK olma ihtimalinizin yüksek olduğu söylenilebilir.
Suçluluk duygusu, yanlış bir şey yaptığımızı düşündüğümüzde ortaya çıkan, bir duygu olarak tanımlanır
Bireyin hayatında şahsına özel bir travma olmamasına rağmen etrafında yaşanan travmatize olaylara tanıklık etmesi bireyi duygusal ve psikolojik olarak etkilemektedir.
Onay arayıcılık şemaları çocukluk döneminde başlayan kişinin duygusal ihtiyaçlarının doyurulmamasından kaynaklanır.
Engelli psikolojisi ile başa çıkmak için kişinin kendi kendine yapabileceği bazı eylemler bulunur..
Estetik görünüm ile aşırı meşgul olmak kusurluluk ve değersizlik inançları ile doğrudan ilişkilidir..
Çoğu zaman, gelecek korkumuzun gelişmesinden sadece kendi düşüncelerimizin sorumlu olduğunu unutmamalıyız..
Kadın ve erkekler beyin yapı ve kimyalarında çeşitli farklılıklar vardır.
Sebebi her ne olursa olsun, nefes almanın duygularımızla, duygularımızın da nefes alma ile doğrudan bir ilişkisi var.
“Merhamet yorgunluğu da kişiler karşısındaki kişi ile empati kurma becerisini aşırı kullanır, ruhsal ve sosyal açıdan tükenmişlik yaşarlar.
Öfke, doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal tepkidir
Kendi olduğunuz gibi görünmek, insanların sizin hakkınızda söylediklerini umursamamakla başlar.
Kıskançlık, dünyanın her yerinde her kültürden ve her yaştan insanın içinde hissetmiş olduğu doğal bir duygudur.
Yetişkin olmak her zaman ciddi olmayı gerektirmeyebilir. Olgunluk kavramını anlayan kişiler ne zaman ciddi olacaklarını veya olamayacaklarını bilirler.
Monofobi halk arasında “yalnızlık korkusu” adı verilen korkunun Latince ifadesidir.
Sınav kaygısı sürecinde sakin kalmayı başarabilmek oldukça önemlidir.
Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber hayatımızda sosyal medyanın etkileri gün geçtikçe artış göstermektedir.
Mindfulness günümüzde giderek artan bir ilgiyle takip ediliyor. Çünkü stresli yaşamlarımızda dikkatimiz genellikle dağınık
Birçok öğrenci, sınav öncesinde kendini stresli hissedebilir. Bunun sonucunda da sınav kaygısı kaçınılmaz olur.
Tükenmişlik sendromu, normalde yaptığınız faaliyetleri yapmakta zorlanmayla kendini gösterir.
Duygu düzenleme, kişinin bir hedefe ulaşması için duygusal tepkileri gözleme yeteneğidir.
Evlilik Olgunluğunun tamamlanabilmesi için kişiler bencillikten kaçınmalıdır.
Yaşlılık, kişilerin dünyaya gelmesiyle başlayan ve hayatları boyunca yaşadıkları fizyolojik ve psikolojik dönemleri de kapsayan bir süreçtir.
Kadınların bazı hormonlarında hamilelik sürecinde bir miktar artış olmaktadır.
Psikolojik destek almak, kişilerin yaşamında ciddi bir sorun olması demek değildir.
Psikolojik ilk yardım uygulamasında amaç, afetzedenin iyileşmelerini sağlamaktır.
Sosyal fobisi olanlar başkalarıyla konuşmaktan, yeni insanlarla tanışmaktan, kalabalık ortamlara girmekten çekinirler
LifeClub'ı hemen indirin ücretsiz üye olun
LifeClub Destek Hattı