Kişisel veya iş yaşamınızdaki birikmiş stresin veya her ikisinin bir arada olması sonucu olarak yıpranmış ve tükenmiş hissetme sendromu olarak açıklayabiliriz. Böyle yıpranma ve tükenme yaşayan kişiler hiçbir güçleri ve kontrolleri olmadığını hissedebilirler.
Enerji eksikliği, yetersiz uyku ve düşük motivasyon, duygusal yorgunluğun üstesinden gelmeyi zorlaştırabilir. Zamanla, bu kronik, stresli durum sağlığınızda kalıcı hasara neden olabilir.
Peki duygusal yorgunluk sendromunun en yaygın belirtileri nelerdir?
Birçok insan, duygusal yorgunluğun hem fiziksel hem de zihinsel olarak üzerinde önemli bir etkisi olabileceğinin farkında değildir. Ayrıca belirtiler zamanla kötüleşebilir, bu nedenle duygusal yorgunluk sendromu belirtilerine dikkat etmek çok önem arz eder. Aşağıda, bilinmesi gereken önemli belirtilerine hadi gelin birlikte göz atalım;
- Endişe,
- Karamsarlık,
- İlgisizlik,
- Umutsuzluk,
- Motivasyon Eksikliği,
- Mantıksız Ani Öfke Patlamaları,
- Daha Düşük İş Performansları görülür.
Bu semptomlar tedavi edilebilir. Tedavi etmenin en iyi yolu stres etkenini veya stres yaratan olayları ortadan kaldırmaktır
Duygusal Yorgunluğu Artıran Riskler Nelerdir?
Kronik bir hastalıkla mücadele edenler,
Sevmediği bir işte çalışanlar veya işyerinde kontrol eksikliği hissedenler,
Kişisel bakımı ön planda tutmayanlar,
Evde zorluklarla mücadele edenler,
Uzun saatler veya hafta sonları dahil çalışanlar,
İş yerinde anlam ve amaçtan yoksun olanlar,
İş arkadaşları ve/veya yöneticilerle zayıf ilişkilere sahip olanlar,
Mükemmeliyetçilik için fazla çaba gösterenler,
İfade özgürlüğüne değer vermeyen bir kültürde çalışanlar,
Uyuşturucu ve alkol gibi stresi yönetmek için zararlı başa çıkma, mekanizmalarını kullanan kişilerde risk olasılığı artış gösterebilir.
Duygusal Yorgunlukta Tedavi ve İyileşme Nasıl Sağlanır?
Kişiler kendi hayatındaki duygusal tükenme belirtilerini fark ettiğinde, kişinin iyileşmeye başlayabilmesi için sahip olduğu duyguları kabul etmesi ve ele alması önemlidir. Bu nedenle tedavi arayışı çok önemlidir. Duygusal tükenmişlikten kurtulmak, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek mümkündür.
Peki, nasıl?
- Sınırları belirleyerek,
- Hayır demeyi öğrenerek,
- Öz bakımı uygulayarak,
- Egzersizler yaparak,
- Meditasyon tekniklerinden yararlanarak,
Stresi yöneterek daha sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün. Bu konuda zorluk çektiğinizi düşünüyorsanız, uzman yardımı almanız önerilir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!