Öfke, yaşam boyu çevremizde gelişen olaylara karşı gelişen mutluluk, üzüntü, heyecan, korku gibi normal bir duygudur. Gündelik yaşamda birçok farklı sorunla karşılaşır ve bu sorunlarla baş etmek için birçok farklı yöntem deneriz. Doğal olarak bazı durumlar karşısında sinirlenir, öfkelenir veya üzülürüz. Tıpkı güldüğümüz, sevindiğimiz ve heyecanlandığımız gibi. Sinirli olma hali ve durumlara karşı öfkelenme hali bir tür sağaltım işlevi de görür. Bu noktada önemli olan şey öfke ve sinirlenme durumunun düzeyi, sıklığı ve kendini hangi şekillerde gösterdiğidir.
“Öfke kontrolü”, kızgınlığı doğru bir kanaldan ve doğru bir şekilde göstermeye denir. Stresli, tempolu ve yoğun bir yaşam tarzının hâkim olduğu günümüzde kendini ifade etmenin saldırgan bir hal almasından, etrafa ve kişilere zarar verecek bir düzeye gelmesinden kaçınmak ve sağlıklı bir mental bütünlüğe sahip olmak açısından öfke kontrolünün ne olduğunu ve bu alışkanlığı nasıl kazanabileceğimizi öğrenmek oldukça önemlidir. Öfke kontrolü, öfkelendiğimiz zaman bunu doğru kanallarla aktarabilme yeteneğini geliştirmek ile ilgilidir.
İçindekiler
Öfke Sorunu Nedir?
Öfke sorunu aslında öfke kontrol bozukluğudur. Çünkü öfkelenmek oldukça doğal, insani bir durumdur, hepimizin dönem dönem başına gelebilir. Bunu kontrol edememek, etrafa, kişilere ve kendine zarar vermek ise öfke kontrol bozukluğu ile ilişkili bir durumdur. Sabah uyanıp evden çıktığımız andan itibaren sinirlerimizi bozabilecek sayısız durumla karşılaşabiliriz. Trafikte hata yapan bir kişiye karşı korna çalmak veya sinirlenmek oldukça doğalken; bağırıp çağırmaya başlayarak uygunsuz cümleler kurmak ya da o kişiye karşı saldırgan tavırlarda bulunmak ve aşırıya kaçan davranışlar sergilemek öfkenin kontrol edilemediği bir durumun belirtisidir.
Öfke Kontrol Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Öfkesini kontrol etmekte sıkıntı yaşayan kişilerde, öfke anında kan basıncı artar ve kalp daha hızlı ve düzensiz atmaya başlar. Bunun yanı sıra nefes alıp vermek de belirgin bir biçimde düzensizleşir, stres seviyesi artar, gerginlik tüm vücuda yayılır. Bu durum daha sonra gerginliğe bağlı baş ağrısı ve sırt, boyun ağrısı gibi bazı somatik problemlere de sebep olabilir. Öfke kontrol problemi yaşayan kişiler etrafındaki nesnelere hatta kişilere dahi zarar verebilir.
Öfke Kontrolü İçin 5 İpucu
Öfke kontrol bozukluğu çok ileri düzeyde ise bir psikoloğa danışmak en uygun yöntem olacaktır. Bunun yanı sıra öfkelendiğiniz zaman uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemler aşağıdaki gibidir:
- Farkındalık kazanmak, kendini ve durumu rasyonel bir şekilde analiz etmek oldukça önemlidir. Bunun için öfkenizin bir durum karşısında hangi aşamada yükseldiğini ve hangi aşamada azaldığını anlamaya çalışın. Duygularınızı tanımaya özen gösterin. Karşınızdaki kişiyi dinlemeye ve anlamaya özen gösterin; hemen konuşmak ve karşınızdaki kişinin konuşmasını kesmek yerine önce anlamayı deneyin.
- Öfkeli olduğunuz zaman önceden belirlemiş olduğunuz ve size özel olan bir nesne ile temas kurmaya çalışın. Bu temas, içerisinde bulunduğunuz ve kontrol edemediğiniz krizden çıkmanıza yardımcı olacaktır.
- Hem kendinizin hem de karşınızdakinin öfkesinin kontrolden çıkmasına izin vermeyin. Yatışmak için o mekânı bir süre terk edin ve kendinizle kalın.
- Nefes egzersizleri yapmayı ihmal etmeyin. Gergin ve stresli hissettiğinizde hemen nefes egzersizi yapın. Buna 4-8 nefes egzersizini örnek olarak verebiliriz. Dörde kadar saydığınız süre zarfında nefes alıyorsunuz ve sekize kadar saydığınız süre boyunca nefesinizi yavaş yavaş veriyorsunuz.
Öfkenizi yönlendirmeyi öğrenmeniz oldukça önemlidir. Aşırı gergin ve stresli bir yaşam, bununla gelen öfke patlamaları beraberinde birçok hastalığı da getirebilir. Birikmiş öfke ve stres; hipertansiyona, kalp hastalıklarına, şeker hastalığına ve birçok ruhsal probleme sebep olabilir. Öte yandan öfkenizi kontrol etmek, kendinizi daha kontrollü hissetmenize ve karşılaştığınız çeşitli durumlarla daha kolay başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Daha iyi hissetmek ve öfkenizi yapıcı bir şekilde kullanmak, enerjinizi sizin için önemli olan şeylere odaklamanıza yardımcı olarak başarınızı ve mutluluğunuzu destekler.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!