Belki sen de;
“Daha huzurlu olabileceğini...”
“Zihninin daha sakin olabileceğini...”
“Kendine karşı daha şefkatli olabileceğini...”
“Yavaşlamaya ihtiyacın olduğunu...”
“Stresle baş etmeye ihtiyacım olduğunu biliyorum"
diyen o iç çekişmeyi hissediyorsundur.
Bu tüm insanların hissedebildiği bir çekişme ve yolculuktur. Daha huzurlu, mutlu, öz-şefkatli, tam ve bütün olmanın yolunu bulma arzusudur.
İşte tam da bu nedenle Mindfulness günümüzde giderek artan bir ilgiyle takip ediliyor. Çünkü yoğun ve stresli yaşamlarımızda dikkatimiz genellikle dağınık. Daima hızlı, yapan-eden, problem çözücü, multi-task insanlarız. Tabiri caizse şehir hayatının karmaşık düzeninde odağımız çalındı. Dünya ise giderek artan kaotik bir düzende; Krizler, savaşlar, kirlilik, iklim krizleri, ekonomi…
Tüm bunlar olurken duraksamaya, yavaşlamaya, hatta bazen nefes almaya fırsat bulamayız. Çoğu zamanda an’ ların bize sunduğu güzelliklerin farkında olamadan hayat gelip-geçer… Sürekli ‘savaş/kaç’ modunda yaşamaktan dolayı da artan stres, kaygı, uykusuzluk, kompulsif yeme, hareketsizlik, tükenmişlik ve depresyon gibi durumlara karşı daha savunmasız hale gelebiliriz.
Bu noktada yardıma koşan Mindfulness pratiklerinin bilimsel, kanıta dayalı etkileri aşağıdaki gibidir:
- Stres kaynaklı sağlık sorunlarına karşı dayanıklılık
- Günlük hayatta odaklanma ve konsantrasyon artışı
- Stres, kaygı, endişe, öfke gibi zor duyguları beceri ile karşılayabilme
- Daha etkin uyku ve güçlü bağışıklık
- Daha sağlıklı, mutlu ve iyi yaşamayı destekleme (wellbeing)
- Sağlıklı yaş alma (well-aging)
Türkçe’de farkındalık, bilinçli farkındalık, yargısız farkındalık, bilgece farkındalık olarak kullanılan Mindfulness kelimesinin orijinali Pali dilinde, anda var olma ve mevcudiyet anlamlarına gelen Sati kelimesidir. Massachusetts Üniversitesi Stres Azaltma Kliniği’nin kurucusu Jon Kabat-Zinn’e ait tanımla Mindfulness, yargılamadan bilinçli olarak dikkati şu ana vermektir.
Mindfulness pratikleri her ne kadar 2500 yıllık Budist felsefeden yola çıksa da herhangi bir dinsel yaklaşımla bağlantısı yoktur. Kanıta dayalı ve bilimsel olarak bireylerin esenlik (wellbeing), iyilik, sağlıklı ve kaliteli yaşam halini destekleyen tamamlayıcı tıp alanında kabul edilen uygulamalardır.
Nedir bu pratikler? Temelde; yoga, meditasyon ve nefes çalışmaları yer alır. Bu pratikleri günlük yaşama 10-20 dakika katarak bir başlangıç yapmak bile harika bir adımdır. Elbette gündelik yaşamın her anına farkındalık katabilmek mümkündür ve diş fırçalamak, yemek yapmak, bulaşık yıkamak, kahve içmek gibi birçok yolu vardır.
İçinden ‘hadi bi deneyeyim neden olmasın’ dediysen bil ki; Mindfulness pratikleri yaşam içinde daha dengede, huzurlu, şefkatli ve şifalı kalabilmek üzere kişinin kendine verebileceği bir hediyedir.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform'da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!