Tükenmişlik sendromu eskiden keyif alarak yaptığımız etkinlikleri yapmada isteksizliğe, arkadaşlarımız ve ailemizle zaman geçirmede hoşnutsuzluğa, iş ve akademik yaşantımızda başarısızlıklara yol açan bir rahatsızlıktır. Hayattan zevk almamızı, zor durumlarda çözümler bulmamızı ve ilişkilerimizi kolaylıkla sürdürmemizi sağlayan zihinsel sağlığımız, tükenmişlik sendromu nedeniyle kötüleşebilir.
Stres, hayatın doğal bir parçasıdır. Her ne kadar stresin olmadığı bir yaşamı arzulasak da makul miktarda stresin hayatımızda olmasının iyi yönleri vardır. Bizi motive edebilir, üretkenliğimizi artırabilir ve hatta tembellik hissimizi azaltabilir. Ancak stresli ruh hali uzun günler boyu devam ederse ve başa çıkmamız zorlaşırsa fiziksel ve zihinsel olarak yorucu olmaya başlayabilir. Bu kronik stres, tükenmişlik sendromu ile sonuçlanabilir.
Tükenmişlik Sendromu Belirtileri
Tükenmişlik sendromu, normalde yaptığınız faaliyetleri yapmakta zorlanmayla kendini gösterir. Sizin için önemli olan kişileri, etkinlikleri artık umursamıyor ve umutsuzluk duygusuna kapılıyor olabilirsiniz. Bunlarla birlikte aşağıdaki belirtilere sahip olabilirsiniz.
Fiziksel Belirtiler
- Baş ağrısı
- Mide ve bağırsak hastalıkları
- Uyku sorunları
- Zayıf bağışıklık
- Yüksek tansiyon
- Beslenme alışkanlıklarında değişiklik
- Halsizlik
- Duygusal Belirtiler
- Çaresizlik
- Yalnızlık hissi
- Başarısızlık duygusu
- Motivasyon eksikliği
- Konsantrasyon bozukluğu
- İntihar düşüncesi
Bunun dışında davranışlarınızda da birtakım değişiklikler gözlemlenebilir. Sinirli ruh hali, erteleme dürtüsü, kendini yalnızlaştırma, aşırı yemek yeme gibi davranışsal işaretler de görülebilir. Tükenmişliğin sebebi yalnızca stresli bir çalışma ortamı olmak zorunda değildir. Ev yaşantısı, özel ilişkiler, yaşanılan çevre de tükenmişlik sendromunu tetikleyebilir.
Tükenmişlik sendromunun üstesinden gelmek için bir uzman yardımına başvurmalısınız. Bunun dışında;
- İş ve özel yaşantınızı dengelemek için adımlar atın.
- Çalışmanıza düzenli olarak molalar ekleyin.
- Meditasyon ya da mindfulness tekniklerini öğrenin.
- Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinin.
- Bol bol egzersiz yapın.
- Yeterince uyuduğunuzdan (günde 7-8 saat) emin olun.
- Yeni hobiler keşfederek yaratıcılığınızı besleyin.
- Size destek olacak insanlar olduğunu unutmayın!
Tükenmişlik sendromu belirtileri gözlemliyorsanız bu önerileri dikkate alarak duygu durumunuzu iyileştirebilirsiniz. Stresi hayatınızın bir parçası olarak kabul etmeli ve onunla baş edebileceğinizi kendi kendinize tekrarlamalısınız. Eğer çıkış yolu bulmakta zorlanıyorsanız profesyonel bir yardım almayı geciktirmemelisiniz.
Bu bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.
Bu içerik kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmış olup LifeClub Sağlık Hizmetleri Medikal Direktörlüğü tarafından kontrol edilmiştir.
Size özel atanacak LifeClub Hekimi'niz rehberliğinde bütünsel sağlık yönetimini güvenle deneyimleyebilir, daha iyi sağlıklı bir yaşam için LifeClub Wellness modülümüzle kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebilir, ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platformu'nda sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Şimdi LifeClub Dünyası'na adım atın!